Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664322
   « Vissza

Önkormányzati delegáció Vietnámban

 « Portaszolgálat 
2012. november 16.
 

kepfile

    Kovács Péter polgármester vezetésével október végén, november elején kerületünk önkormányzatának delegációja látogatott Vietnámba. A látogatás egyik célja volt, hogy találkozzanak a Kertváros testvérkerületének, Hanoi város Tay Ho városrészének előjáróival. A tárgyalások témája az volt, hogyan lehet nem állami szinten, a két ország közötti kapcsolatokat erősíteni.
   Felmerült az iskolák közötti kapcsolat fejlesztésének lehetősége, főként tapasztalatcsere, hatékony oktatási szisztémák megismerésének formájában.
   A testvérvárosi látogatás egy időben zajlott a Magyar-Vietnámi Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) ülésezésével. A Bizottság 2005 óta működik, s célja a két ország közötti gazdasági kapcsolatok rendezése, fejlesztése. A GVB legutóbbi ülésszakának házigazdája a magyar fél volt Budapesten 2010 januárjában. A Hanoiban megrendezett ülésen részt vett Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára is.
   Mivel polgármesterünk, Kovács Péter, parlamenti bizottsági tagságai mellett, az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportja Magyar-Vietnámi Baráti Tagozatának soros elnöke is, élénk érdeklődéssel figyelte a gazdasági tárgyalásokat.
    A tárgyalások során több olyan megállapodás született, melyeknek megkötése lassan 3 éve húzódik. Most, hogy Torda Eszter személyében új nagykövete van Magyarországnak Vietnámban, szerencsésen felgyorsultak a folyamatok.
    A megállapodások a kötött segély hitelprogramhoz kapcsolódnak. Ennek lényege, hogy Magyarország pénzügyi segélyt nyújt Vietnámnak, de a támogatásból magyar vállalkozások valósítanak meg különféle beruházásokat. Ez egyrészt segíti a vietnámi államot, hogy olyan célokat tudjon megvalósítani, amit önerőből nem áll módjában, másrészt segíti a magyar vállalkozókat is.
   A megállapodás alapján egy magyar vállalat kezdi meg, a Vietnámban jelenleg nem létező, népesség-nyilvántartási rendszer felépítését, egyelőre egy megyében. Ez egy óriási informatikai-technikai beruházás, mely során a vietnámi hardvereket magyar szoftverekkel üzemeltetik. Az egyezmény a környezetvédelem tárgyköréhez is kapcsolódik. Két vidéki helyszínen víztisztítási-vízkezelési projekt megvalósítását kezdi meg egy magyar cég.
Ha a népesség nyilvántartó rendszer, és a vízkezelési rendszer sikeres lesz, kiterjesztik az egész országra. Természetesen ekkor már nem magyar pénzből, de magyar vállalkozók bevonásával valósulnak meg a projektek.
    Ezeken túlmenően megállapodás született arról is, hogy megindulhat a magyar sertéshús exportja Vietnámba, valamint, hogy bővítik az atomenergetikai együttműködést, amely nyomán jelenleg vietnámi atomenergiai szakembereket képeznek Magyarországon, a jövőben pedig – mivel Vietnám most tervezi két atomerőmű felépítését – magyar cégek különböző, atomerőművekhez kapcsolódó berendezéseket szállíthatnak az ázsiai országba, és technológiákat is átadhatnak.
    Született egy úgynevezett elő-megállapodás arról, hogy a felek stratégiai együttműködést kötnek az egészségipar területén is, mely keretében a magyar fél egy egészségügyi oktatóközpont létrehozását tervezi Vietnámban, és megnyílhat a kapu a gyógyszerforgalmazás, valamint az orvos- és nővérképzés területén való együttműködés előtt is, továbbá Saigontól, Vietnám legnagyobb déli városá­tól nem messze lévő megyében magyar szakemberek építenek fel egy onkológiai központot. A vegyesbizottság ülésére nagyon sok magyar üzletember is kiutazott, így várható, hogy rövidesen újabb üzleti kapcsolatok is létesülnek a két ország között.
    Kovács Péter polgármester lapunknak kiemelte, hogy Vietnám azért különösen fontos partnere Magyarországnak, mert több tízezren beszélik jól-rosszul a magyar nyelvet. Azok az egykori egyetemisták, akik a 70-es években hazánkban tanultak, ma fontos gazdasági tisztségeket töltenek be, és nagyon jó szívvel emlékeznek Magyarországra. A XVI., kerület pedig azért van különleges helyzetben, mert a főváros pesti oldalán itt él a legtöbb vietnámi, akik gazdasági teljesítményüket tekintve fontos szerepet játszanak az üzleti életben.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez