Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664936
   « Vissza

Több mint 14 ezer gyermek nyaralhatott az Erzsébet-táborban

 « Portaszolgálat 
2012. szeptember 21.
 

kepfile

Az Erzsébet-program keretében megvalósuló Erzsébet-tábornak köszönhetően idén több mint 14 ezer gyermek számára nyílt meg a kedvezményes táborozás lehetősége a Balatonon és más táborhelyeken. Magyarországon hosszú évek óta nem volt példa arra, hogy ilyen szervezett keretek között, en.-nyi szociálisan rászoruló gyermek üdülhessen. Az Erzsébettábor jövőre is folytatódik, várhatóan kétszer ennyi táborozó gyermek részvételével.

kepfile

     A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány 1 milliárd forint értékben hirdette meg az Erzsébettábor pályázati kiírásait, amelyek elbírálása automatikus volt, azaz aki megfelelt a feltételeknek, az sikeres pályázóvá vált. Az Erzsébet-táborba először családsegítő és/vagy gyermekjóléti szolgáltatásban, valamint átmeneti gondozásban részesülő, gyermekvédelmi szakellátásban, nevelőszülői hálózatban ellátott gyermekek, illetve iskolai csoportok jelentkezhettek. Ezenkívül a gyermekek az úgynevezett tematikus kiírásra is pályázhattak különböző sport, művészeti, történelmi táborba, mint például: Küzdősport (boksz-) tábor Kovács Kokó István olimpiai-, világ- és Európa- bajnok és Erdei Zsolt Madár profi világbajnok vezetésével; Labdarúgó sporttábor Vincze Ottó többszörös magyar válogatott labdarúgó vezetésével. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány további pályázatokat hirdetett meg, mint például Cser-KÉSZEN az Életre vagy Határtalan túra elnevezéssel. A Határtalan túra a Kárpátmedence országaiban, nemzeti kisebbségeiben, szórványaiban élő magyar gyermekek magyarországi táboroztatását tette lehetővé. Az Erzsébet-program Tanácsadó Testület tagjai köztiszteletben álló, a saját területükön kimagasló eredményt elért emberek. Arra kaptak felkérést, hogy tanácsadó testületként segítsék az Erzsébetprogramot, és fogalmazzanak meg javaslatokat annak továbbfejlesztésére.

   Tagjai: Sunyovszky Szilvia – elnök (színművész), Borza Teréz (porcelánművész),Dr. Csókay András (idegsebész), Horváth Ádám (operaénekes), Kovács István (ökölvívó), Környei László (oktatási szakértő), Lovas Pál (belsőépítész), Dr. Németh Anna Mária (gasztroenterológus), Sándor György (író, előadóművész), Dr. Zacher Gábor (toxikológus). Az Erzsébet-tábor június 18- án indult és augusztus 25-én, a Millenárison a Nyárzáró Erzsébet-liget rendezvény keretében ért véget.

kepfile

kepfile

kepfile

 

Százezer facsemetét ültet a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány

    Az Erzsébet-programon keresztül eddig több mint 100 ezer honfitársunk jutott üdülési lehetőséghez az Erzsébet-program keretében, amely az Erzsébet-utalvány forgalmazásából származó eredményből valósul meg. Ennek jelképeként a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány ősszel 100 ezer facsemetét ültet el Taksonyban, Pest megyében, illetve minden évben annyi fa ültetését vállalja, ahány embernek a Program lehetőséget biztosít kedvezményes üdülésre, táborozásra. Mindezt dr. Guller Zoltán, az Erzsébet- program végrehajtásának kormányzati összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos jelentette be az Erzsébet-tábor zárórendezvényén, a Millenárison. Dr. Guller Zoltán emlékeztetett rá, hogy az Erzsébet-program keretében többek között gyermekek, nyugdíjasok, nagycsaládosok, szociális intézményben dolgozók, fogyatékossággal élők jutottak üdülési támogatáshoz a pályázatok révén, minden esetben a szociális rászorultság figyelembevételével.

 

Erzsébet-tábor a számok tükrében. A gyermekek gondtalan táborozását több száz felnőtt: önkéntesek, programvezetők, szakemberek odafigyelő gondoskodása tette lehetővé. Mint a Nyárzáró Erzsébet-liget rendezvényen Deutsch- Für Ágnestől, az Erzsébet- tábor programvezetőjétől megtudtuk, már a kezdetektől fogva egyik legfőbb célkitűzésük volt, hogy minél több olyan alkalmat és lehetőséget teremtsenek a táborozók számára, amely keretében jobban megismerhetik egymást és új barátságok is születhetnek. Az Erzsébet-táborba az ország legkülönbözőbb pontjairól, eltérő körülmények között élő gyermekek érkeztek vakációzni. A táborozók mintegy 400 közösségi programon, táncházakban, kirándulásokon, színházi előadásokon, izgalmas vetélkedőkön vehettek részt.

    A mozgás nem csak a sporttáborban kapott főszerepet. A gyermekek 240 sportprogramon próbálhatták ki bátorságukat és kitartásukat, amelynek elismeréseként összesen 4800 érmet vittek haza magukkal. A közel 200 kézműves foglalkozás során 200 kg agyagot és 1200 rajzeszközt használtak fel. Az Erzsébet-táborban a 10 hét alatt 70 szakács főzött a gyermekeknek.

     A táborokban 17 000 kg gyümölcsöt kaptak a gyermekek; 34 000 kg kenyér fogyott, amely 12 elefánt tömegének felel meg; 40 000 db zsemlét osztottak ki, amelyet ha egymásra helyeznénk egy 3,2 kilométer magas tornyot lehetne építeni; 85 000 db rántott húst sütöttek, amelyek egymás mögé rakva 13 kilométer hosszú sort alkotnának; az elfogyasztott teával pedig egy 25 000 literes tartálykocsit lehetne megtölteni. A táborozók összesen 8 kilométer hosszú Balaton- partszakaszt vettek birtokba. A rengeteg kaland és élmény mellett 39 ezer emléket (pólót, Erzsébet-füzetet, fejkendőt, kitűzőt) vittek haza magukkal.

kepfile

kepfile

kepfile

kepfile

kepfile

kepfile

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez