Hozzávalók: 1 kg tarja, 1 fej reszelt hagyma leve, pirospaprika, vagy 3 cikk fokhagyma, mustár, sör (bor), olaj, só, bors Sokféle elkészítési módja van – ezek variálhatóak is –az eredmény csodálatos. Az egyik: az ujjnyi vastag szeleteket kipotyoljuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés pirospaprikával és fedő alatt hűtőben tartjuk pár órára. Fából tüzet rakunk, mikor félig leégett, rátesszük a faszenet. Addig izzítjuk, fújtatjuk, míg egyenletes, lángmentes parazsat kapunk. (A fabrikett és gyújtófolyadék kerülendő.) Az olajozott rácsra rátesszük a szeleteket, húsfogóval (nem villával) többször megforgatjuk, közben hagymalével kenegetjük, 4-5 perc alatt elkészül. A másik mód: a húst sózzuk, borsozzuk, olajjal és mustárral bekenjük, pár órát hűtőben tartjuk lefedve. Bögrében kencét készítünk: fél deci olajat, zúzott fokhagymát, kis csípős piros aranyat összekeverünk, felöntjük sörrel és állni hagyjuk. Sütés közben ecsettel ezzel kenegetjük sűrűn a szeleteket, ha láng csap fel, a húsra spriccelt sörrel oltjuk. A szabad rácsrészen közben húsos szalonnaszeleteket süthetünk, zöldséget grillezhetünk közben.
Jó étvágyat kívánunk! |