Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.20. szombat
Tivadar, Odett
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28785350
   « Vissza

Sok a gyermek a kerületi iskolákban

 « Portaszolgálat 
2012. május 16.
 

kepfile

     Április 19-20-án vizsgáztak a kerületi iskolák. Méghozzá a legszigorúbb zsűri, a szülők előtt. Azon a két napon zajlott ugyanis a beiratkozás, melynek eredményéről dr. Csomor Ervin oktatásért felelős alpolgármestert kérdeztük.
    – Az önkormányzat mindig támogatta, hogy a szülők lehetőség szerint a körzetes iskolába írassák be a gyermekeiket. Az elmúlt évekhez képest jelentős eredménynek számít, hogy idén a szülők több mint 50%-a választotta gyermekének a területi iskolát.
    Dr. Csomor Ervin elmondta, hogy a Művelődési Ügyosztály dolgozóival közösen keresték ennek a jó eredménynek a magyarázatát. Két dolgot tudtak megállapítani: egyrészt, hogy a kerületi iskolákban magas szintű munka folyik, mellyel elégedettek a szülők. A másik ok pedig az idén első ízben megrendezett Iskolaválasztó lehetett, mely program iránt hatalmas volt az érdeklődés. A begyűjtött adatok alapján a Corvin Művelődési Házban megrendezett programra az iskolaköteles gyerekek szüleinek több mint a 60 százaléka kíváncsi volt.  A szülőkkel beszélgetve az lehetett megállapítani, hogy az érdeklődők a körzetes iskola bemutatóját biztosan felkeresték.
    – Ezen a sikeren felbuzdulva a rendezvényt a jövőben is megtartjuk, de a tapasztalatok alapján néhány változtatás biztos, hogy lesz majd a programban. Egyrészt a következő Iskolaválasztó nem két, hanem egynapos lesz, az összes intézmény egyszerre kap majd bemutatkozási lehetőséget, illetve nem várunk vele tavaszig, hanem már novemberben, vagy legkésőbb januárban megrendezzük a programot.
    Az idei beiskolázás tapasztalatait egy mondatban össze lehetne foglalni: jelentős mértékben megnőtt a gyereklétszám, és minden kerületi gyereknek találtak iskolát. A számok nyelvére lefordítva, míg a korábbi években átlag 7-800 iskolaköteles gyerek szerepelt a nyilvántartásban, addig idén 1066 óvodás érte el az iskolás kort. Közülük 880 be is iratkozott valamelyik iskolába.
     – A kerületi óvodákban évek óta megfigyelhető volt a gyereklétszám-növekedés. Várható volt, hogy ez a többlet előbb-utóbb az iskolákban is jelentkezni fog. Ugyanakkor egy másik tendencia is megfigyelhető: a beiratkozás előtti hónapokban feltűnően sok új gyerek „költözött” a kerületbe.  Egy-két iskola körzetében még feltűnőbb a gyereklétszám-növekedés. Feltételezhető, hogy sokan a beiskolázási esély növelése érdekében jelentik be a gyermeküket a kerületbe, ám ezzel azt érik el, hogy esetlegesen egy oda járó gyermek testvérét nem tudunk felvenni az iskolákba (a felvételnél ugyanis a körzetes gyerek előnyt élvez a nem körzetes testvér gyerekekkel szemben). Mindenképpen lépnünk kell majd ebben az ügyben, és minden törvényes eszközt felhasználunk már most, hogy megakadályozzuk az ilyen sportszerűtlenségeket.
     Az Oktatási-, Ifjúsági- és Gyermekvédelmi Bizottság május 7-én engedélyezte, hogy a kerület öt iskolájában, a Kölcseyben, a Mórában, a Sashalmi Tanodában, a Szent-Györgyiben és a Táncsicsban a tervezett kettő helyett, három első osztály indulhasson.
     – Ez az önkormányzat számára is többletköltséget jelent majd, hisz a több osztály több pedagógust igényel. Az öt iskolán kívül a többi intézményünkben is magasak az osztálylétszámok, Az Aranyban 32, a Hermanban, Lemhényiben 30-30, a Jókaiban és a Batthyányban pedig 27-28. Ki kell emelnünk a Lemhényit, melynek a két tanítási nyelvű osztályába 126 gyerek jelentkezett. Közülük csak 28-30-t tudunk felvenni, de a szülők egy része örömmel íratta be a másik, hagyományos osztályba (ahol szintén emelt szinten tanítják az angolt) a gyerekét.
     Dr. Csomor Ervin hozzátette, hogy, amíg az ország legtöbb középiskolájában a gyereklétszám drasztikus csökkenésére panaszkodnak, addig a kerületi Szerb Antal Gimnázium mind a mai napig őrzi a népszerűségét. A cinkotai intézmény hírének minden bizonnyal jót tett, hogy a 100 legjobb magyar középiskola című kiadványban idén az 53. helyre rangsorolták, és valószínűleg ennek, illetve az iskolában folyó magas szintű szakmai munkának is köszönhető, hogy minden képzési formára nagy volt túljelentkezés. (R)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez