Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657819
   « Vissza

A csömöri polgárok és az önkormányzat együttműködése az élhetőbb és tisztább környezetért

 « Portaszolgálat 
2011. november 29.
 

Nem szokványos megbeszélés volt november 15-én a csömöri Polgármesteri Hivatalban. Az önkormányzat vezetői, mezőőrök, polgárőrök, civil szervezetek és helyi egyházi képviselők ültek egy asztalhoz a közös cél érdekében: felszámolni a külterületi illegális hulladéklerakást.

csomor_szemetszedes_polg_alpolg

Biró Attila alpolgármester és Fábri István polgármester Csömör és Budapest XVI. kerület határában szedi a szemetet. Ők nem csak a fotózás kedvéért vettek részt a civil akcióban: az alpolgármester erős lokálpatriotizmustól vezérelve, profi természetbúvárként már régóta a csömöri és Csömör környéki erdők egyik legjobb ismerője; a polgármester pedig szabadidejében hosszú évek óta kerékpárral járja a külterületeket és számos környezetvédelmi akció kezdeményezője volt az elmúlt húsz évben.   

  csomor_vox_nordic_szemetszedes

A Vox Animi Vegyeskar a külterületet igen jól ismerő nordic walking csapattal megerősítve veszi fel a harcot a szemétinvázió ellen. Reszkessetek bujkáló színestévék és kidobott kanapék!


     Ezen a téren 2011 a fordulat éve: nem csak minden eddiginél sikeresebb civil szemétszedési akciókkal sikerült látványosan javítani a település környéki erdők, kirándulóhelyek, horgásztó és bevezető utak tisztaságán, hanem a helyi közösségek, vállalkozók és önkormányzat összefogása immár egy kidolgozott cselekvési programmá érett. Számos intézkedést foganatosít 2012-től a Polgármesteri Hivatal. Ezek között szerepelnek útlezárások, jelentős bírságok és rajtaütésszerű akciók is. A lakossági közreműködés továbbra is fontos része a programnak, amelyek közül az ez évihez hasonló akciók mellett új elem is szerepel egy külterületi szeméttérkép megalkotásával. Ez utóbbi az illegális hulladéktelepek kialakulásának megakadályozásában kaphat nagy szerepet.
     Az önkormányzat a megelőzésre is igen nagy hangsúlyt fektet majd. Ezt egyrészt a helyi közterület-foglalási rendelet módosításával kívánja elérni, amelyben a lakossági konténer lerakásának díját csökkenti, másrészt a lakásfelújítások, ház körüli munkák során keletkező sitt elszállításában nyújt segítséget 2012-től különböző kedvezményekkel. Minden eddiginél kiemeltebb szerepet kap továbbá a tájékoztatás.
     Néhány hónapon belül egy részletes kiadványt juttatnak el minden csömöri háztartásba, amelyben az összes hulladéktípus kezelésének, lerakásának és elszállításának helyi és környékbeli lehetőségeiről adnak részletes tájékoztatást. Sokan ugyanis egyáltalán nem tudnak pl. a szelektív gyűjtés lehetőségeiről vagy a helyi hulladéklerakó hely által biztosított évi egyszeri, ingyenes lerakási lehetőségről.
     Fábri István polgármester, aki a külterületi illegális hulladéklerakás felszámolását célzó programot személyesen irányítja, többször is határozottan jelentette ki: „Ami korábban reménytelennek tűnt, most végre reális célként lebeg előttünk: két-három év múlva nem csak a sikeres szemétszedési akciók után, hanem rendszeresen tiszta, rendezett környezetben sétálhatunk erdeinkben, kirándulóhelyeinken, a kedvelt horgásztónál vagy a pataksétányon. Határozott önkormányzati fellépéssel és civil, lakossági összefogással ezt el tudjuk érni.”

  csomor_szemetszedes_kozseggond

Bizony némely helyen annyi hulladék csúfította a külterületet, hogy kézi erővel reménytelennek bizonyult volna az összegyűjtése és elszállítása. A Csömöri Civil Egyesület aktivistája az egyik makacs szeméthegy pontos koordinátáit tudatja a Községgondnokság kanalasautójával.

  csomor_szemetszedes_hivatali

Dr. Katona Péter jegyző speciális, környezetvédelmi célú „utasítására” a Polgármesteri Hivatal dolgozói Csömör új településrésze, a Majorszegiliget melletti erdő és a Simándy-patak környékét tisztították meg. Ez a terület a közel lakó árpádföldiek kedvelt kiránduló helye, „kutyafuttatója” is egyben. A főváros és az M0-s felől hatalmas mennyiségű szemetet hordanak ide rendszeresen — de már nem sokáig. Az önkormányzat útlezárásokat tervez itt, a fizikai torlaszok eredményeképpen csak a kirándulók és a lovasok tudnak majd erre járni.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez