Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655078
   « Vissza

Lakossági fórum az útépítésekről

 « Portaszolgálat 
2011. október 31.
 

  p1120733 

      Nagyon demokratikus megoldás az önkormányzat részéről, hogy a tervbe vett útépítések előtt lakossági fórumot tart az érintettek meghívásával. Ilyen megbeszélésre került sor legutóbb október 24-én a polgármesteri hivatal házasságkötő termében. A rövidke Homokdomb utca, valamint az Ida utca Hársfa és Jávorfa utca közötti szakaszának szilárd burkolattal történő ellátásáról volt szó: a tervek 90 százalékban elkészültek, a kivitelezés jövőre várható, ha majd a közbeszerzési eljárásban kiválasztásra kerül a reménybeli kivitelező. A tervező Jelköz Kft. képviseletében Tóth Gábor ismertette a terveket a megjelent lakosokkal – korábban főiskolán tanított, így rendkívül érthető módon tudta közvetíteni a műszaki megoldásokat a szemközt ülő laikusokkal.
    A Homokdomb utca a már kerületszerte ismert polgármester-dizájn szerint épül, azaz a 4,5 méteres aszfaltcsíkot minkét oldalon díszburkolatot adó térkő szegélyezi, 5,7 méter szélességig. Az út egyoldali, 2,5 százalékos lejtéssel készül, mellette gyeptéglával kirakott trapéz formájú árok biztosítja a csapadékvíz helyben történő elszikkasztását. Minden ingatlanhoz egy kocsibejáró jár ingyenesen.
      A lakók a Homokdomb utcában korábban diófákat ültettek, s a majdnem kész kiviteli tervek ezek megmaradását veszélyeztették volna. A tervező segítőkész hozzállása nyomán ezen sikerült változtatni, így megmaradhatnak az időközben termőre fordult diófák az út mentén.
      Miután a Homokdomb utca eléggé széles, újabb kompromisszumos megoldásként merült fel, hogy mi lenne, ha a trapéz árok helyett egy egészen lankás rézsűs füves árok kerülhetne az út szélére. Mert a füves árokpart az igazi, s ezt ráadásul fűnyíróval nyírni is lehetne. Ebben aztán megállapodtak – tehát mint a fentiekből kiderül, építő hozzáállással sikerült a kis sashalmi utca jövőbeni sorsát egészen jól elrendezni.
     Tóth Gábor általános problémaként elmondta, hogy a kerületi földutak a folyamatos feltöltések miatt a telkek szintje fölé magasodtak, s ez így van az Ida utca esetében is. Le is szednek majd a kivitelezés során az út magasságából, ennek viszont határt szabnak az út alá beásott közművek. Az út gerincéből csak annyit szabad eltávolítani, ami még nem veszélyezteti a víz- és gázvezeték biztonságát, mert azoknak kell egy bizonyos takarás. A kivitelezés során tehát e két feltétel között kell majd egyensúlyozni.
      Az Ida utca ezen részének specialitása, hogy a Hársfa és Diófa utcák közötti szakaszon van egy természetes mélyedés, ahová a környező utcákból összegyűlik a csapadékvíz. Ezt korábban egy árok vezette le a Rákosi útig, amelyik a telkek hátsó kerítésének vonalában, magánterületen húzódott. Ezzel sok probléma adódott, mert egyesek betemették a telkükön az árkot, és a víz aztán ment mindenfelé egy-egy nagyobb felhőszakadáskor. A Diófa utca csapadék-elvezető rendszerét korábban viszont bekötötték a Csömöri úti csapadékcsatornába, s most az útépítés alkalmával lehetővé válik, hogy a mélyedés felé futó vizet a Diófa utcai csatornarendszerbe bevezessék. Ezzel véglegesen megszűnik a lakótelkek végében futó árok háládatlan közfeladata.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez