Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28781188
   « Vissza

Megemlékezés az oroszok kivonulásáról

 « Portaszolgálat 
2011. július 21.
 
1991. június 19-én 15.01 perckor lépte át az utolsó orosz katona a magyar-ukrán határt. Ez a katona történetesen az a Viktor Silov altábornagy volt, aki a Mátyásföldön állomásozó Déli Hadseregcsoportnak volt a parancsnoka. A szemtanúk szerint az altábornagy Mátyásföldről való távozásakor még kulcsra zárta a számára kijelölt villát, majd a kulcsot zsebre vágva távozott a kerületből (és az országból). Az a kulcs, és az a mozdulat azóta már legendássá vált, ám felmerül a kérdés, hogy húsz évvel a történelmi események után ki emlékszik még az oroszokra?

Nos, erre a kérdésre kereste a választ a Corvin Domini Egyesület, melynek elnöke, Kázmér József (Öcsi bácsi) június 18-án egy látványos ünnepséggel kívánt megemlékezni az oroszok kivonulásának huszadik évfordulójáról. A programban felléptek a Rácz Aladár Zeneiskola növendékei, valamint két kerületi operaénekes, Németh Judit és Tóth János, illetve az estet egy komoly tűzijáték zárta. Az ünnepség legérdekesebb pillanatai azonban a fellépők és a díszvendégek visszaemlékezései voltak. Kovács Péter jelenlegi polgármester az 1990-ben megalakult első független önkormányzat legfiatalabb tagja volt. Ő szinte még gyerekfejjel élte meg az oroszok jelenlétét. Aztán, miután megválasztották őt képviselőnek, hirtelen ott találta magát abban a bizottságban, mely az oroszokkal arról tárgyalt, hogy mi legyen az Erzsébet-liget értékeivel (így például a színházterem falának jelenleg is használatos faburkolatával).

1990-ben Fekete Gábor polgármester sem volt sokkal idősebb Kovács Péternél. A XVI. kerület első szabadon választott vezetője az egész ország legfiatalabb polgármestere volt. Ezen kívül egyike volt azon kerületi politikusoknak is, akik már az 1991-es kivonulás előtt beléphettek a mátyásföldi katonai övezetbe. Az oroszok ugyanis már 1989-ben lehetőséget biztosítottak arra, hogy a volt katonai iskola falánál Nagy Imre mártírhalált halt miniszterelnök tiszteletére megemlékezést tartsanak. Fekete Gábor vezette azt az önkormányzati bizottságot is, mely 1990-ben számos dolgot meg tudott vásárolni az oroszoktól – azokat itthagyták az önkormányzatnak, nem bontották el, mint például az említett színházi falburkolatot.

Mivel a hazánkban állomásozó szovjet katonák rendkívül csekély zsoldot kaptak, ezért rendszeresen sefteltek, tücsköt-bogarat eladtak, néha még katonai felszerelést is lehetett vásárolni tőlük. Akik részesei voltak a kialakult üzletláncnak, azok nem is örültek olyan nagyon a szovjet csapatok kivonulásának...

Ezek a régi történetek elevenedtek fel június 18-án az Erzsébet-ligetben. S ahogy egymást követték a visszaemlékezések, úgy derült ki, hogy milyen sokunk emlékszik még a húsz évvel ezelőtti időkre.

  

             Az ünnepi megemlékezés, lent az utolsó szovjet emlék... 

  IMG_1547

Ma már szerencsére szabadok vagyunk. Ennek jó példája az Erzsébet-liget, mely évtizedeken át szigorúan őrzött terület volt, s mely létesítményt rendkívül rossz állapotban, lelakottan adták át az oroszok 1991-ben. Ómátyásföld parkjában ma már csak a volt tisztikaszinó emlékeztet ezekre az időkre, a létesítmény többi része az elmúlt húsz évben teljesen megújult. A kerületi önkormányzat tervei között szerepel, hogy 2012-ben az utolsó szovjet emléket is eltünteti majd, a lerobbant tisztikaszinóból ugyanis egy modern birkózó- és vívótermet alakítanának ki. (T)

IMG_1546

Máladozó szocialista embertípus az MLTC kerítése mentén

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez