Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.16. kedd
Csongor, Joakim
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28758210
   « Vissza

Tűzvédelmi felhívás nyaraló tulajdonosoknak!

 « Tűzoltósági hírek 
2011. június 16.
 


Célunk közös, az első és legfontosabb feladat a tüzek megelőzése, a keletkezés körülményeinek csökkenthetősége. A nyári lakok, hétvégi házak gyakran az erdő közelében, de ha nem is erdő közelében, akkor ligetes, fás környezetben helyezkednek el.
Minden lakott területen, - de az előbbiekben említett területeken - fokozottan ügyelni kell a tűzgyújtás megfelelő biztonságára, illetve a tűzoltási feltételek biztosítására.

A nyári időszakban nagy szárazság idejében elrendeli az illetékes minisztérium vagy erdészeti igazgatóság a tűzgyújtási tilalmat az erdők területére és az erdőktől számított 200 m-en belüli területre. Ilyen időszakban a szárazság lakóterületen is „jelen van”, ezért a tűzgyújtás az egyéb lakott területeken is fokozott figyelmet igényel.

A családi, baráti eseménynek számító grill-partykon, szalonnasütésen jelen lehetnek az alkoholos jellegű italok is. Ezért mindig nagy felelősség hárul az összejövetelt szervező személyekre, mivel az alkohol hatása alatt álló emberek hamarabb elvesztik önkontrolljukat és a barátságos tűzből veszélyes „vad”-at idézhetnek elő.

A kellemes hangulatú összejövetelekhez szükséges tűzgyújtás esetén az alábbiakat javasoljuk betartani:

  • A tervezett tűzgyújtási területen legyen egy biztonságos távolság a tűz fészke és az egyéb körülötte lévő éghető anyag, épület, építmény között. Ez a távolság minimálisan 3 méter széles, minden éghető anyagtól mentes, földdel, talajjal (nem éghető anyaggal) fedett terület, melynek száraz növényzettől és egyéb éghető anyagtól is mentes állapotban kell lenni.
  • Csak engedélyezett, kereskedelmi forgalomban kapható begyújtó anyagot használjunk a tűz meggyújtásához. A nem arra alkalmas gyújtóeszközök (benzin, hígító, festék, oldószer, stb.) az alacsony lobbanáspontjuk miatt robbanásszerűen égnek el, amelyek a közelben lévő személyeknek könnyen égési sérülést okozhatnak, illetve nagy lángjuk miatt a nem megfelelő távolságban lévő éghető anyagok meggyulladhatnak.
  • A tűz folyamatos felügyeletét felnőtt személlyel kell biztosítani.
  • A tűz keletkezését, terjedését befolyásolhatják időjárási körülmények is, (pl. szél) ezért a tűz közelében készenlétben kell tartani a tűz eloltásához alkalmas felszerelést. (pl. 1-2 vödör vizet, csapra szerelt kerti locsolótömlőt, stb.) Esetenként megfelelő lehet egy-két liter/üveg üdítőital, víz is. A porral vagy gázzal oltó tűzoltókészülékek az ilyen jellegű tüzek (tábortüzek) eloltására nem alkalmasak, mert a láng elfújását követően a szilárd anyag (fa) izzása miatt a tűz újragyulladhat.
  • Az összejövetel végén a tüzet úgy kell eloltani, hogy parázs ne maradjon a területen, mert a későbbiek során az esetlegesen feltámadó szél miatt a tűz újragyulladhat. Minden esetben meg kell győződni a tűz teljes eloltásáról.

Száraz avar, kerti hulladék égetésénél az alábbiakat kell betartani:

  • A lakóterületen történő gaz égetés, kerti hulladékok égetése általában helyi önkormányzati rendeletben szabályozott, ezért az égetés megkezdése előtt meg kell győződni annak időpontjáról.
  • Ilyen esetben csak és kizárólag száraz kerti hulladék égethető el, tilos a műanyagok, bútorok, festékmaradékok ilyen módon történő megsemmisítése.
  • A tervezett égetési terület és a körülötte lévő éghető anyag, épület, építmény között. minimálisan 3 méter széles, minden éghető anyagtól mentes terület legyen.
  • A tűz folyamatos felügyeletét felnőtt személlyel kell biztosítani, s az égetés befejezése után kötelező a tűz teljes eloltása, szakmai szóval „lefeketítése”.

Lakások, családi házakban az alábbi használati előírásokat szükséges betartani:

  • A lakásokban, családi házakban szinte valamennyi területen használnak propán-bután (PB) gázt vagy vezetékes földgázt. Ennek a használatánál minden alkalommal a használat után kötelező jellegű előírás a főcsap és a tűzhely csapjainak lezárása.
  • PB-palackok cseréjét fokozott elővigyázattal kell végezni.

    • A csere megkezdése előtt a palack zárt állapotáról meg kell győződni.
    • Minden alkalommal a tömítőgyűrű cseréjéről gondoskodni kell.
    • A palack felszerelése után szappanos vízzel vagy szivárgást vizsgáló habbal meg kell győződni a nyomáscsökkentő helyes működéséről. (Ugyanis szivárgás során a propán-bután gáz a helyiség alsó szintjén gyűlik össze, s egy elektromos szikrától is berobbanhat, pl. hűtőszekrény).
  • Főzés közben az ottfelejtett étel (pl. olaj) begyulladása esetén első és legfontosabb teendő az, hogy a begyulladt ételt egy nem éghető anyagú fedővel letakarjuk, s az égés környezetét a tápláló oxigéntől (levegőtől) elzárjuk.
  • Az elektromos üzemű tűzhely főzőlapjait használatukat követően áramtalanítani kell a használat után.
  • A nem állandó fogyasztású elektromos berendezéseket a használatukat követően ki kell kapcsolni, áramtalanítani kell. A televíziókat valamint a távkapcsolóval működtetett készülékeket a készüléken lévő főkapcsolóval is ki kell kapcsolni, ugyanis csak a távkapcsolóval lekapcsolt készülékben nagyfeszültség lehet folyamatosan, ami tűz keletkezési forrása lehet.



Lakásokban ágyban ne dohányozzunk, a helyiségben történő dohányzás közben arra alkalmas hamutálat használjunk.



Fővárosi Tűzoltóparancsnokság
Tűzmegelőzési Főosztály

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez