Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658226
   « Vissza

Mit rejt, mit nyújt az új XVI. kerületi bölcsőde

 « Portaszolgálat 
2011. június 2.
 

 

     bolcsi4

Árpádföld és Cinkota találkozásánál, a kertvárosi családias lakótelepek között épült fel a XVI. kerület új bölcsődéje, jelentős EU-támogatásból. Bár az épület jelenleg még a hatósági átvételek folyamatánál tart, az már biztosan tudható, hogy szeptembertől fogadja majd a gyerekeket, s ennek köszönhető, hogy a bölcsődei felvételek során alig 15 jelentkezést kellett elutasítani. Az új bölcsőde sok-sok különleges szolgáltatásáról, az új munkahelyek létrejöttéről Tamás Jánosné, az Egyesített Bölcsődék vezetője adott lapunknak tájékoztatást.

A bölcsődei létszám 80 fő lesz, mégpedig olyan megoszlásban, hogy a bölcsődei 72 fő alapellátás mellett lehetőség nyílik integrált formában 8 fő sajátos nevelési igényű kisgyermek ellátására, korai fejlesztésére, gondozására is. A speciális csoport lehetőséget nyújt 20 hetes kortól 6 éves korig a különböző sérüléssel született kisgyerekek ellátására – velük a gondozókon kívül gyógypedagógus és gyógypedagógus-asszisztens foglalkozik majd.

  bolcsi6

Élelmezés. A bölcsőde igen korszerűen felszerelt saját főzőkonyhával rendelkezik. Az élelmezést szakképzett élelmezésvezető irányítja, a HACCP minőségbiztosítási rendszer alkalmazásával. Az ellátás során mód nyílik a speciális étrend betartására azon gyermekeknél, akik valamilyen diétára szorulnak, jellemzően tojás érzékenység, tej-tojás érzékenység, liszt-, tejcukor- vagy gyümölcscukor érzékenység miatt. A személyre szabott étkeztetés során a bölcsőde biztosítja a megfelelő vitamin- és kalória-szükségletet.

Időszakos Gyermekfelügyelet. A XVI. kerületben lakók számára bizonyára hasznos szolgáltatás lesz a gyermekfelügyelet, amelyet alacsony (várhatóan 300 Ft/óra) áron vehetnek majd igénybe – gyermekeikkel képzett szakemberek foglalkoznak, étkezést is biztosíthatnak számukra, míg a szülők a dolgukat intézik.

Játszóház. Ugyancsak ide tervezett új szolgáltatás a játszóház, amely a kisgyermekes (jellemzően gyesen lévő) anyukáknak teremt lehetőséget arra, hogy 1-4 éves gyermekükkel közösségben játszhassanak kellemes, otthonos hangulatban. Ez a kötetlen forma lehetőséget nyújt a gyerekeknek a bölcsődével való ismerkedésre, és a szülők is jobban megismerhetik belülről a bölcsődei életet.

  bolcsi2

Játékos gyermektorna. A gyermekek kiegyensúlyozott fejlődéséhez szükség van a rendszeres mozgásra. Az bölcsőde csoportszobái, fás, játékos udvara módot ad a változatos mozgásra, a tornaszoba pedig baba-tornára is lehetőséget biztosít, gondozónő és gyógypedagógus közreműködésével. A gyermekek számára nem megerőltető, sérülést, túlterhelést nem okozó gyakorlatok eszközök, játékok segítik a foglalkozást.

Sószoba. Az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése céljából hozták létre az új bölcsődében a sószobát, melynek speciális levegője nagymértékben segíti az immunrendszer megerősödését. A száraz só terápia jótékony hatással van az asztmatikus jellegű, allergiás megbetegedésekre. A sószobát eleinte a kerület bölcsődései vehetnék igénybe, később szóba jöhet szélesebb körű használata is.

Babamuzsika. Ha a gyermekeket zenei ingerrel vesszük körül, akkor fejlődik a hallásuk, éneklési- beszéd- és ritmuskészségük, memóriájuk és mozgásuk. A közösen elsajátított dalokat, ritmusokat a szülők otthon a kisgyerekkel bármikor gyakorolhatják. A babamuzsika során dalokat, mondókákat tanulnak, mozgással, hangszerrel, ritmuskísérettel. A foglalkozásokra heti rendszerességgel kerül sor, alkalmanként 30 perc időtartamban.

  bolcsi1

Összességében elmondható, hogy az új bölcsőde dinamikus fejlődést hoz a gyermekek napközbeni ellátásában, s a családok támogatásában. Nem csupán a bölcsődébe felvett gyermekek napközbeni ellátása oldódik meg magas színvonalon, hanem több kisgyermekes családnak tudnak biztosítani gyermekfelügyeletet, és egyéb színvonalas szolgáltatást.

Munkahelyteremtés. Az új bölcsőde munkahelyteremtő funkciója is fontos, hiszen ezáltal a kerületben közel 30 új állás betöltése válik lehetővé. Várják a jelentkezéseket az Egyesített Bölcsődében a következő álláshelyek betöltésére, amelyek nem kizárólag az új bölcsődében való foglalkoztatásra vonatkoznak. A jelenleg működő bölcsődékből a jól képzett, nagy szakmai tudással rendelkező dolgozókból is kerülnek az új bölcsődébe – ez a megoldás a zökkenőmentes kezdés egyik feltétele. Most a következő álláslehetőségekre várják a jelentkezőket: 1 fő bölcsődevezető, 13 fő kisgyermeknevelő, 1 fő gyógypedagógus – valamint a kisegítő személyzet: 1 fő dietetikus-élelmezésbezető, 2 fő szakács, 2 fő konyhalány, 1 fő mosó-vasaló, 3 fő takarító, 1 fő fűtő-kertimunkás.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez