Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657479
   « Vissza

Lomtalanítás – az önkormányzat ellenében

 « Portaszolgálat 
2011. április 13.
 

 

A lomtalanítás során a fél ország guberálói megjelennek a kerületben, sajátos életmódjukkal szórakoztatva a helyi lakosságot. Az önkormányzat vezetése, a korábbi kellemetlen tapasztalatok és a tömeges lakossági tiltakozás nyomán számos javaslattal élt a lomtalanítást szervező FKF Rt. felé. 

                lom1

                lom2

Alapvetően az volt a kérés, hogy a lomok elszállítását a lehető leggyorsabban oldják meg – azaz ne a dolgozók napi fordulószáma legyen a legfontosabb szempont, hanem az, hogy akár késő estig is forogjanak a szemeteskocsik, de a kirakott lomok amilyen gyorsan csak lehet, tűnjenek el a lakott területről. Ehhez kapcsolódó javaslat volt, hogy a lomtalanítás minél rövidebb ideig tartson, és ennek érdekében használják ki a hétvégi napokat is (a szemétszállítás amúgy is folyamatos üzemben meg, nem számít semmilyen ünnepnap, egy ilyen munkarendet alkalmazó cégnél talán a lomelszállítás is megoldható lenne hasonló módon.) Ehhez a kerület segítséget is ígért, akár a közhasznú munkások bevetésével, akár úgy, hogy megfizetik az FKF dolgozóinak itt teljesített túlóráit. A múlt évben annyit már sikerült elérni, hogy a lomtalanítók szombaton is dolgoztak, de idén már szabad a szombat – az EU-elnökségre való hivatkozással megszüntették a hétvégi munkát, így az egész lomtalanítás most két hétig tart.

Azt is felvetette az önkormányzat, hogy külön kellene venni a lakótelepeket a családi házas részektől, és a Centin és a Jókain eltérő időpontban lenne jó megtartani a lomtalanítást – akár úgy is, hogy a lomelszállító kocsikba közvetlenül hordaná a felesleges holmit a lakosság, és így a guberálók hoppon maradnának. És ekkor alapvetően nem lenne lehetőségük arra, hogy ideköltözzenek tömegesen vidékről az egész lomtalanítás időtartamára. A legnagyobb probléma ugyanis a lakótelepeken jelentkezik, ahol rengeteg kacat halmozódik fel, és az itt élőknek okoz a legnagyobb gondot a guberálók tömeges megjelenése. A XVII. kerületből anekdota-szinten érkezett a hír, hogy ott állítólag elvették a rendőrök a guberálóktól a vasat, mivel nem tudták bizonyítani annak eredetét. De ez nem valószínű, mivel más hírek szerint a lomtalanító autóknak éppen ott rendőri felvezetéssel kellett közlekedniük, mivel a guberálók a kocsikban lévő értékes anyagok miatt megtámadták őket.

Tehát a mostani lomtalanítási előkészület tapasztalata az, hogy az FKF egyáltalán nem vette figyelembe a kerületi javaslatokat – foglalta össze lapunknak Kovács Raymund alpolgármester, aki személyesen tárgyalt a cég megbízottjával, amikor az megjelent nála az idei lomtalanítási tervvel. A véleményeltérés miatt aztán az alpolgármester nem is írta alá az idei lomtalanítási ütemtervet tartalmazó jegyzőkönyvet, és ezzel Kovács Péter polgármester is egyetértett.

A dolog pikantériája, hogy röviddel ezután egy kioktató hangú levél érkezett Kovács Raymund részére az FKF szolgáltatási és gazdasági vezérigazgató-helyetteseitől, amely sajnálatosnak nevezi, hogy elmaradt a jegyzőkönyv aláírása. A közterület-fenntartónak viszont egy fővárosi rendelet határozza meg a feladatait, és ennek értelmében évente egy alkalommal köteles lomtalanítási akciót szervezi a fővárosi lakosság részére. A rendelet pedig úgy szól, hogy annak helyét és időpontját a Közszolgáltató határozza meg. Az idei időpontok meghatározásánál figyelembe vették a vallási, nemzeti és kegyeleti ünnepek időpontját, valamint az EU-elnökséget, és az időpontokat egyeztették a Budapesti Rendőrfőkapitánysággal. Mindezek következtében az időpon­tok­tól eltérni nem áll módjukban, a lomtalanítás április 11. és 22. között lesz a XVI. kerületben, és erről az érintett lakosságot közvetlenül tájékoztatják. (Az lefordítva annyit jelent, hogy a kerület vezetése mondhat, amit akar, az FKF saját hatáskörben akkor lomtalanít, amikor azt jónak látja.)

A lomtalanítás első napja egyébként jól sikerült: a Centi lakótelepről már délelőtt összegyűjtötték a lomokat, és több tucat utcaseprő szedte a szél által széthordott szemetet. Majd meglátjuk a folytatást. (Ferenci)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez