Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28778192
   « Vissza

A szülők iskolát is választottak…

 « Cikkek és hírek 
2010. május 6.
 

Az országgyűlési választások két fordulója között az iskolaköteles gyerekek szülei is választottak. Az ő választásuk azonban éppen az időpont miatt, ezúttal kevésbé volt visszhangos. Az iskolai beiratkozás eredetileg április 22-23-ra volt betervezve. Választási szlogennel élve, mondhatnánk, az iskolák is addig kampányolhattak volna. Mikor azonban eldőlt, hogy az országgyűlési választások április 11-én és 25-én lesznek, módosították a beiratkozás időpontját is, és egy héttel korábbra, április 15-16-ra hozták előre.

Megint csak egy választási szlogennel élve a beiratkozás Zuglóban és a XVI. kerületben is rendben lezajlott. A szülők voksolása minkét városrészben érvényesnek bizonyult. A szavazatok megoszlása pedig megint az előzetes várakozásokat tükrözte.

A XVI. kerületben az önkormányzat már régóta arra törekedett, hogy a kerület valamennyi iskolájába egyenlő arányban
Lemhenyi  001 

A korábban sereghajtó Lemhényinek jót tett a felújítás,
az igazgatóváltás és a profilváltozás – a két tannyelvű osztály iránt
a szülők körében igen nagy volt az érdeklődés

jelentkezzenek az iskoláskorú gyerekek. Pontos számadat még nem áll rendelkezésünkre, hogy idén hány gyereket írattak a szülei az első osztályba. A korábbi évek tapasztalata az volt, hogy közel 1000 kerületi iskoláskorú gyerekből 200-at még egy évig óvodában tartottak a szüleik. Az biztos, hogy az idei évben 815 ovis ballagott el a kerületi intézményekből. A beiratkozás gyakorlatilag csak szeptember 1-én zárul majd. Ami viszont már most biztosnak tűnik – erről ugyanis már bizottsági határozat is született – a Kölcsey Ferenc- és a Batthyány Ilona Általános Iskolában szeptembertől a korábbi kettő helyett három első osztály indul majd. Információnk szerint a Táncsics Mihály Általános Iskolába és Gimnáziumban is lenne három osztályra igény, erről azonban lapzártánkig nem született döntés. A többi kerületi iskola sem panaszkodhat, mindenhol könnyedén összejött a kétosztálynyi gyerek. A korábbi évek sereghajtójának, a Lemhényinek is jót tett az igazgatóváltás, illetve az iskola profiljának megváltoztatása. A két tannyelvű osztály iránt ugyanis nagyon nagy volt az igény a szülők körében.

Zuglóban egyelőre még nem született döntés az iskolákban indítható osztályokról, ugyanakkor az ottani beiratkozási eredményekről már pontosabb adataink is vannak. Az Álmos Vezér Gimnáziumot és Általános Iskolát összesen 46-an választották (ez valószínűleg két első osztályt jelent majd), az Arany Jánosba 52-en (2), a Heltaiba 20-an (1), a Herman Ottóba 68-an (3), a Hunyadi Jánosba 58-an (2), a Jókai Mórba 47-en (2), a József Attilába 27-en (1), a Kaffka Margitba 48-an (2), a Liszt Ferencbe 82-en (3), a dr. Mező Ferencbe 82-en (3), a Móra Ferencbe 48-an (2), itt még plusz 23 gyereket írattak be a német nemzetiségi osztályba és 18-at a logopédiai osztályba, a Munkácsy Mihályba 50-en (2), a Németh Imrébe 63-an (2 vagy 3), a logopédiai osztályba pedig 11-en, a Széchenyibe 38-an (2), a Városligeti Magyar – Angol Két Tannyelvűbe 94-en (3 vagy 4), míg a Zuglói Hajós Alfréd Magyar – Német Két Tanítási Nyelvűbe 63-an (2 vagy 3) jelentkeztek. A számokból is kitűnik, hogy az esetek nagy részében megvolt az előzetesen várt gyereklétszám. A két egyosztályos iskola, a Heltai és a József Attila pedig még mindig azt nyögi, hogy tavaly januárban az önkormányzat az intézmények összevonását fontolgatta, majd egészen a beiratkozásig bizonytalanságban hagyták a szülőket és a pedagógusokat, végül néhány héttel a beiratkozás előtt visszavontak minden változtatási tervet. A szülők azonban mind a mai napig bizonytalanok maradtak az intézményekkel szemben, így hiába végeztek rendkívüli munkát a pedagógusok mindkét iskolában, a szülők inkább a biztosabb lábakon állós intézményeket választották. (S)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez