Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.16. kedd
Csongor, Joakim
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28756701
   « Vissza

Teljes Fidesz-győzelem Zuglóban

 « Portaszolgálat 
2010. május 5.
 

Bár Zugló közvetlen szomszédja, a XIII. kerület az elmúlt nyolc év politikai kudarca ellenére is az MSZP legfőbb bázisa maradt, a XIV. kerületi eredmények már az országos tendenciát igazolták. A 21-es és a 22-es választókerületekben ugyanis egyaránt nagy fölénnyel nyert a Fidesz-KDNP jelöltje. A 21-esben várható volt ez a fölény, a 22-esben azonban voltak, akik titkon abban reménykedtek, hogy Tóth Csaba (Csiha Judit utódja, az MSZP jelöltje) az utolsó pillanatban meg tudja fordítani az állást.

Mint köztudott, két héttel ezelőtt, a választások első fordulójában az ország összes választókörzetében (egyetlen kivétel volt ez
PapcsakFerenc_F021_BP21_CSO 

 Papcsák Ferenc is fölényes győzelmet aratott

alól) a Fidesz-KDNP jelöltje nyert. 57 körzetben (köztük a két zuglóiban is) azonban nem sikerült annyi voksot kapnia a jelölteknek, amennyi az azonnali parlamentbe jutáshoz elegendő lett volna. Ezekben a körzetekben tehát még egyszer szavazniuk kellett a választópolgároknak. A két zuglói körzetben egyaránt Fidesz-KDNP, MSZP és LMP volt a sorrend. Április 12-én, tehát egy nappal a történelmi választási vereséget követően Lendvai Ildikó pártelnök bejelentette, hogy a párt négy körzetben, köztük a zuglói 21-ben is visszalépteti a jelöltjét. A pártelnök egyúttal arra kérte a híveit, hogy a második fordulóban az LMP-s jelöltet támogassák. A 21-ben tehát dr. Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) és Várnai László (LMP) között zajlott a verseny. A visszaléptetett MSZP-s, dr. Bárándy Gergely a listás helye alapján biztos befutó volt, így az országgyűlési helye miatt nem kellett izgulnia. A választók azonban nem az MSZP pártvezetésének logikája szerint voksoltak. Mert, amíg az első fordulóban a párt jelöltjére 9364-en, az LMP-s jelöltre pedig 5336-an szavaztak, addig a második fordulóban a két párt „közös jelöltje” már csak 9089 szavazatot kapott. Így pedig Várnai Lászlónak esélye sem volt a Fidesz-KDNP színeiben egyszer 15529, majd 13923 szavazatot kapó dr. Papcsák Ferencet megszorítani.
P1090578  

 Almaosztás Zuglóban, középen Kulcsár József, az akció szervezője

A 22-es körzetben Kulcsár Ferencnek egyrészt a Füredi lakótelep baloldali érzelmű lakóival, másrészt Tóth Csaba MSZP-s jelölt erőszakos kampányával is meg kellett küzdenie. Az elmúlt húsz évben biztos baloldali bázisnak számító lakótelepen az az MSZP-s politikus indult, aki a helyi baloldali politikusok szerint is nagyban felelős a zuglói MSZP széthullásáért. Tóth Csaba tehát csak egyetlen módon bizonyíthatta igazát, ha megnyeri a körzetében a választásokat. Ám, már az első fordulót követően látszódott, hogy erre esélye sincs. Az MSZP-n belül lehet, hogy arra számítottak, ha ők visszaléptetik a 21-ben a jelöltjüket, akkor az LMP a 22-es körzetben ugyanezt a gesztust megteszi. A két jelölt szavazói pedig együttesen képesek lennének legyőzni a Fidesz-KDNP színeiben biztos befutónak tűnő Kulcsár Józsefet. Nem így történt. Az LMP-nek esze ágában sem volt visszaléptetni a jelöltjét, így az MSZP hívei nem sok jóra számíthattak. Többen közülük csalódásukban otthon maradtak, így gyakorlatilag csak formalitás volt a második forduló. Kulcsár József 13007 szavazatot (53,68%-ot) kapott, Tóth Csabára 8245-en (34,03%) voksoltak, Hámori Zsolt, az LMP jelöltje pedig 2979 szavazattal (12,29%) a harmadik lett. (M)

 

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez