Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659740
   « Vissza

Csupasz költségvetés és bizalmatlansági indítvány Zuglóban

 « Portaszolgálat 
2010. április 21.
 

A főváros XIV. kerülete – az országban talán egyetlen településként – az utolsó pillanatra hagyta a 2010. évi költségvetési rendeletének a megalkotását. Persze, ez így túl egyszerű lenne, a képviselők ugyanis nem halogatták a döntést, hanem párthovatartozástól függően véres harcot folytattak annak érdekében, hogy a saját elképzeléseiknek érvényt szerezzenek. Ennek köszönhetően egymást követték a sikertelen próbálkozások, s már-már az a veszély fenyegette a kerületet, hogy az állami normatíva jelentős részétől elesik, amikor is, március 30-án végre pont került a költségvetési vita végére. Rátonyi Gábor, a kerület fővárosi képviselője úgy tájékoztatott bennünket, hogy, amennyiben nem fogadta volna el a testület többsége a többször módosított javaslatot, akkor a kerület áprilistól kezdve csak szigorú átmeneti gazdálkodást folytathatott volna. Ez pedig kizárólag a kötelező feladatok ellátását jelentette volna.

– Amit most elfogadott a testület, az sem jobb ennél. Mert csak egy csupasz költségvetésről beszélhetünk. A fő összeg 30

 Weinek
 
milliárd forint, amiből csak az intézményhálózatok működtetését, és a közalkalmazottak és köztisztviselők bérét lehet finanszírozni. Minden más le lett állítva. Csak néhányat említenék ezek közül. Szünetelni fog a térfigyelőkamera-rendszer működtetése, mert szabadidős rendőr hiányában nem lesz, aki a monitorok előtt ülhetne. Leállították az egészségügyi beszerzéseket, tehát ha valami elromlik, akkor nem lehet majd azt az eszközt pótolni. Nem támogatja az önkormányzat a nyugdíjasok úszását sem. Eddig ennek a kedvezménynek köszönhetően 1400 kerületi ember látogatta rendszeresen a BVSC-Zugló Szőnyi úti uszodáját. Nem lesznek majd pályázati lehetőségek, már zárolták is az intézmények költségvetését, és sorolhatnám még a megvonásokat. Mindez akkor, amikor jönnének a szabadidős rendezvények, szerveznék a nyári táborokat.

Rátonyi Gábor hozzátette, a zuglói Fidesz–KDNP frakció azért sem támogatta az előterjesztést, mert abban nem szerepelt az a 3,3 milliárd Ft, melyet a kerület a Bosnyák tér eladásából kapott, s melyből már rég meg kellett volna építenie a Lantos Mihály Sportközpont helyén az új sportlétesítményt. Erről ugyanis jogerős határozattal rendelkezik az önkormányzat.

– A három testületi ülésből a másodikon a jelenlevő 32 képviselőből 17 fő indítványozta, hogy dr. Weinek Leonárd polgármester bizalmatlansági szavazást kezdeményezzen maga ellen. Ő ezt nem tette meg, ezért jegyzőkönyvbe olvastam, hogy a 17 képviselő aláírásával is szentesítette azt a dokumentumot, melyben leírtuk, elégedetlenek vagyunk a polgármester eddigi 3,5 éves tevékenységével. Ez a költségvetési komédia is azt bizonyította, hogy a kerület vezetője alkalmatlan a feladatára.

Zugló sorsa jelen helyzetben azon áll, vagy bukik, hogy milyen lesz az adófizetési morál. A testület többsége ugyanis csak azzal a feltétellel fogadta el az idei költségvetést, hogy a kifizetések csak a bevételek arányában történhetnek. Arról viszont, hogy mire ad pénzt a testület, minden esetben a képviselők döntenek majd. Ahogy a költségvetés elfogadásából kiderült, egyre kevesebb a kompromisszum-készség a testületen belül, tehát egyelőre nem sok remény van a kerület boldogulására sem. (C)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez