Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664933
   « Vissza

Kivilágított szökőkút a lakótelepen

 « Cikkek és hírek 
2010. április 9.
 

 

A Centenáriumi lakótelepet sosem lehetett a budapesti megalakótelepekhez mérni. A négyemeletes házakban mindig is jobb körülmények között éltek az emberek, mint mondjuk, Újpalotán, a Füredin vagy Békásmegyeren. Kár lenne viszont tagadni, hogy ezek a „jobb” körülmények az elmúlt négy évtizedben jelentős mértékben romlottak. A zöld területek gondozatlanabbá, a sétányok töredezettebbé, a játszóterek pedig elhanyagoltabbá váltak. Ez pedig az itt élők hozzáállását is befolyásolta. Mert, ahol a lakók arra vállalkoztak, hogy maguk vigyázzák és gondozzák a növényeket, ott előbb-utóbb felbukkantak a vandálok, akik letépték, kiásták, eltaposták a virágokat.

p1100185

A sötétedés után kivilágított szökőkút este tízkor abbahagyja a csobogást

A Centin tehát rendet kellett teremteni, de ezt a rendrakást egy alapos felújításnak kellett megelőznie. Igen ám, csak éppen a lakótelep közterületeinek a tulajdonjoga is rendezetlen volt. Mert, amíg a Margit utca – Sasvár utca közé eső részt az önkormányzat birtokolta, addig a Sasvár utca és a Budapesti út közé eső terület a főváros tulajdonában volt. A kerületi önkormányzat mindenképpen be akarta vonni a Fejlődő Kertváros Programjába a lakótelepet, de ezt csak a saját tulajdonában levő területen tudta megtenni. Az úgynevezett I-es ütemű beruházás tavaly kezdődött. A kivitelező a kerületi telephellyel rendelkező Everling Kft. volt, amely cég vállalta, hogy 180 millió Ft-ért felújítja a Centenáriumi és a Molnár Viktor sétányt, nagy mennyiségben fákat és cserjéket ültet, játszóteret újít fel, és a lakótelep középpontjában egy olyan közösségi teret alakít ki, ahol az emberek megpihenhetnek, ahol találkozhatnak, és ahol jól érezhetik magukat. Ez utóbbi érzetet pedig egy szökőkúttal ellátott vizes medencével, illetve az ahhoz kapcsolódó mesterséges patakkal kívánták elérni.

Centi014

Az tény, hogy a gyerekek számára hatalmas élményt jelent a vízben való pancsolás. Kovács Péter polgármester március 30-án, a Centi I-es ütemben felújított közterületeinek átadásakor elmondta, hogy a vizes beruházás az ő ötlete volt, még a felesége szülővárosában, a felvidéki Párkányon látott valami hasonlót. A tervét a képviselő-testület is támogatta, így került a kis medence a lakótelepre. Március 30-án sokan voltak a Centenáriumi sétányon. Az idősebbek a közösségi tér egyik oldalán elhelyezett padokat foglalták el, míg a gyerekek az önkormányzattól kapott lufikért álltak sorba. A hangulat idilli volt (még a nap is kisütött), egy idős hölgy meg is jegyezte: „Ismét jó a lakótelepen élni”. Ez a kijelentés pedig felettébb elgondolkodtató volt. Kovács Péter polgármester rövid beszédében sem elsősorban a felújítást dicsőítette, hanem arra kérte a lakótelepen élőket, hogy mindenki a maga módján próbáljon meg vigyázni ezekre az értékekre.

Centi024

A tavalyi év végén eldőlt, hogy a főváros – elfogadva a kerület ajánlatát – lemond a Centenáriumi lakótelep még tulajdonában levő közterületeiről. Így az utolsó akadály is elhárult, és a kerület legnagyobb lakótelepén tovább folytatódhat a felújítás. A II-es ütem nemsokára el is kezdődik, így a Sasvár utca és a Budapesti út között élőknek sem kell izgulniuk: hamarosan ők is olyan szép körülmények között élhetnek majd, mint amilyen szép és rendezett környezet jellemzi már a Margit utca és a Sasvár utca közti területrészt. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez