Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659416
   « Vissza

Éjjel-nappal hozzájuthatunk a szükséges gyógyszerekhez

 « Portaszolgálat 
2010. március 3.
 

A 90-es évek első felében még nem jelentett gondot, ha ünnepnap vagy hétvégén, esetleg éjszaka gyógyszert kellett vásárolnunk. Abban az időben ugyanis több ügyeletes patika is akadt a kerületben. Aztán 1998-ban hoztak egy rendeletet, melyben a patikák ügyeleti nyitva tartását szabályozták. Ennek eredménye volt, hogy a 2 milliós Budapesten mindössze hét olyan patikát jelöltek ki, mely az ügyeleti nyitva tartáshoz szükséges támogatást megkapta. A XVI. kerület és a szomszédos Zugló is egyik napról a másikra ügyeletes patika nélkül maradt. Akinek valami sürgős baja volt, annak vagy a Belvárosba vagy pedig a XIII. kerületi Béke térre kellett gyógyszerért mennie. A Fővárosi Önkormányzat úgy próbálta meg orvosolni ezt a helyzetet, hogy azt mondta, ha a kerületi önkormányzat saját hatáskörében meg tudja oldani, a patikaüzemeltetést, akkor azt megteheti. Az önkormányzat meg is tette a szükséges lépéseket, de az ígért támogatási feltételekkel egyetlen kerületi patika sem vállalta az ügyeleti nyitva tartással járó többletköltségeket.

2003-ban aztán végre egy vállalkozó szellemű patikus került az Örs vezér téri gyógyszertár élére. Kinics László azt a javaslatot tette a zuglói önkormányzatnak, hogy amennyiben egyedül vagy más kerülettel (mondjuk Kőbányával és a Kertvárossal) összefogva támogatják a kezdeményezését, akkor ő vállalja az ügyeleti nyitva tartást. A gondolatot aztán tett követte: a zuglói önkormányzat felvette a kapcsolatot a két szomszédos kerület önkormányzatával, majd a három városrész akkori vezetője az ügyeletes patika támogatása érdekében megállapodást kötött egymással.

Első évben 17 millió Ft-tal támogatták a kerületek a gyógyszertár ügyeleti nyitva tartását. 2005 végén azonban
 

 Csomor Ervin alpolgármester, Kovács Péter polgármester,
Szűcs István alpolgármester és Kinics László gyógyszerész

Kőbánya kilépett az együttműködésből, mondván a saját területén sikerült megoldania az ügyeleti nyitva tartást. Más kérdés, hogy a Fehér úti lakótelep nagy része azóta is inkább a közeli Örs vezér téri gyógyszertárat részesíti előnyben, ahelyett, hogy a kőbányai önkormányzat támogatását élvező Maglódi úti patikába mennének. A támogatók köre tehát két önkormányzatra csökkent, de Kinics László rugalmasnak bizonyult. Azt mondta, ha Zugló és a Kertváros 11 millióval támogatni tudja a patikáját, akkor ő továbbra is biztosítja az ügyeleti nyitva tartást. 2007 óta aztán a 11 milliós támogatás fokozatosan csökkent, az elmúlt években már csak 6 millió Ft volt. Ám, az érintett önkormányzatok szerencséjére minden évben sikerült megegyezni a patikussal. Így volt ez idén is, amikor Kinics László ismét elfogadta, hogy sem Zugló, sem pedig a Kertváros nem tud többet adni a tavalyi támogatásnál. A 110 ezer lakossal rendelkező Zugló 3,6 millió Ft-ot, a 70 ezres Kertváros pedig 2,4 millió Ft-ot tudott csak áldozni a központi helyen levő patika ügyeleti nyitva tartására. A felek az újabb egy évre szóló megállapodást február 25-én írták alá. Az eseményen a Kertvárost Kovács Péter polgármester és Csomor Ervin alpolgármester, Zuglót pedig Szücs István alpolgármester képviselte. A két kerület vezetői egyformán hangsúlyozták, hogy „az ügyeletes patika támogatását nem befolyásolhatják pártpolitikai érdekek”. Kovács Péter hozzátette, hogy bár a gyógyszertár zuglói területen található, „a kertvárosi emberek számára ugyanolyan fontos, központi helyszín az Örs vezér tere, mint a XIV. kerületben élőknek, így az ügyeletes patikát is magukénak érzik.” Márpedig akkor a kerületi önkormányzatnak is „kötelessége” támogatni az ügyeleti nyitva tartást. (S)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez