Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659972
   « Vissza

Csalódott a politikusokban

 « Portaszolgálat 
2010. február 17.
 

Ritkán szoktunk ilyenről hírt adni, de tény, néha akad rá példa, amikor egy politikus is csalódik a politikusokban. A legfájóbb az, amikor a saját pártjának a politikusaiban kell csalódnia valakinek. Gilyén Incével ez történt. Ráadásul már nem először, és ez arra sarkallta őt, hogy a pártjából kilépve jelezze az elégedetlenségét.

 

Gilyén Ince nem az egyetlen politikus volt, aki az MDF-ből kilépett. A hozzáértők szerint a párt leépülése már 1995-ben elkezdődött, de az utóbbi években a leépülés felgyorsulása sokaknak szembetűnő lett. Megint csak a bennfentesektől hallani, az elégedetlenek száma azóta kezdett nőni, amióta Dávid Ibolya vezeti a pártot. A leépülés több fázisban történt. Sokan akkor csalódtak először, mikor 2002-ben az MDF szakított korábbi jobboldali szövetségesével. Aztán ismét sokan csalódtak, amikor a vezetés kizárta a pártból az őket kritizáló ős MDF-seket, Lezsák Sándort, dr. Medgyasszay Lászlót és társait. A csalódottak csalódása csak fokozódott, amikor azt tapasztalták, hogy rendszerváltó pártjuk az Antall-i eszméktől eltávolodva milyen gyakran együttműködött a 2006-ban létrejött MSZP-SzDSz koalícióval.

Az elkötelezett MDF-sek kálváriája azonban még nem ért véget. Előbb végig kellett nézniük, amint Dávid Ibolya egyszerűen „lemészárolta” fiatal kihívóját, Almássy Kornélt a 2008-as elnökválasztáson. Aztán be kellett nyelniük, hogy pártelnök bevette az MDF nagy családjába, sőt komoly pozícióba is helyezte a párttal korábban ellentétes nézeteket valló egykori szocialista politikust, Bokros Lajost, a Horn kormány pénzügyminiszterét. A megszorító csomagjáról hírhedté vált politikus mosolyogva vallotta magát a konzervatív eszmék elkötelezettjének, és ezt fennhangon hirdetve 2009-ben az MDF-t egyedüliként képviselve masírozott be az Európai Parlamentbe. A leghűségesebb MDF-hívek számára az utolsó döfést az jelentette, amikor a pártvezetés a 2010-es választásokon ismét Bokros Lajos mögé sorakozott fel. Dávid Ibolyáék ráadásul a túlélés érdekében minden korábbi nézetüket sutba vágva koalícióra léptek az EP-választások óta már csak vegetáló SzDSz-szel.

A XVI. kerületben egészen más utat járt be az MDF. Itt ugyanis egy olyan csapat jött létre, amelyik képes volt a kerületért tenni, és akik lokálpatriótaként mindig a fejlődésre törekedtek. Ezt pedig sokáig a választók is honorálták. 1994-ben a helyhatósági választásokon például tarolt az MDF, és minden választókörzetet megnyerve abszolút fölényt szerzett a testületben. Az MDF-tagok közül Kovács Attila egészen 1998-ig polgármesterként irányította a kerület működését. A helyi MDF-sek szerint azokban az időkben a tagság elérte a 200 főt a kerületben. Ez egy kis párttól (hisz az MDF az 1994-es kormányváltás óta kis pártnak számított) óriási eredmény volt. A kontraszt kedvéért 2009-ben ez a szám előbb húsz főre, majd Kovács Attila halálát követően 16 főre csökkent.

A történeti hűség kedvéért fontos megemlíteni, hogy amíg a nagypolitikában az MDF 2002 óta igyekezett elhatárolódni korábbi jobboldali szövetségesétől, a Fidesztől, addig a XVI. kerületben tökéletes volt a harmónia és az együttműködés a két párt helyi szervezetei között. A 2006-ban létrejött jobboldali koalíciónak az MDF ugyanúgy tagja volt, mint a Fidesz vagy a KDNP. Ezt a jó viszonyt a más útra tévedt országos vezetés nem is nézte jó szemmel. Ennek köszönhető, hogy november végén Szilassy Gábor Cézár ferencvárosi képviselő, a budapesti választmány tagjaként a 16 fős kertvárosi MDF szervezetből 12 főt a rosszul végzett munkára hivatkozva levélben a
 

 Gilyén Ince képviselő a testületi ülésen jelentette be hivatalosan,
hogy a párt vállalhatatlan politikája miatt kilépett az MDF-ből

helyi szervezet feloszlatásáról tájékoztatott. Ugyanakkor az említett politikusoknak azt is jelezte, hogy öt fő akár újraalakíthatja a szervezetet. Hogy ettől milyen megtisztulást vártak, az nem derült ki, a fenti módszer sokkal inkább a párton belüli zűrzavarra utalt. 2009. decemberében annak rendje és módja szerint újraalakult az MDF helyi szervezete. Furcsamód a budapesti választmány helyi delegáltja, Kápolnai Andrea nem vesztette el küldötti hatáskörét, a megszűnést követően is bejárt, sőt szavazhatott is, amit, ha komolyan vették volna az MDF XVI. kerületi Szervezetének a megszüntetését, az alapszabály szerint nem tehetett volna meg.

A helyzet aztán tovább bonyolódott, amikor február 3-án a 16 fős tagságból 11 képviselő levélben fogalmazta meg az MDF országos politikájával való ellenérzéseit. A 11 renitens kerületi képviselő közül négy, Gilyén Ince jelenlegi, Szemler István pedig korábbi elnök, Kossuth Eszter és Tóth László ráadásképpen még a pártból is kilépett. A maradék hét tagra is nagy valószínűséggel a kizárás vár, ugyanis az MDF Budapesti Választmányának Etikai Bizottsága már bőszen vizsgálja az elmúlt hetek történéseit.

A XVI. kerületi Önkormányzat képviselő-testületében az MDF kerületi szervezetét egy, pontosabban másfél politikus képviselte. Gilyén Ince teljes jogú MDF-esként jutott 2006-ban listáról a testületbe. Dr. Varga János cinkotai háziorvos azonban nem volt tagja az MDF-nek, ám a körzetében mind az MDF, mind pedig a Fidesz támogatását élvezve választott képviselőként került be a testületbe. A két politikus alkotta tehát az MDF-frakciót az önkormányzat képviselő-testületében, ám ez a frakció Gilyén Ince pártból való kilépésével azonnal megszűnt. (Egy képviselő ugyanis nem alkothat frakciót az SzMSz szerint). Az 1994 óta a kerület közéletében szerepet vállaló Gilyén Ince a személyes csalódásán kívül nem akart szakítani azokkal az eszmékkel, melyek eddig a helyi MDF működését jellemezték. Ezért a volt frakciótagjával Konzervatív néven azonnal egy új frakciót hoztak létre, így a 2006-ban létrejött kertvárosi jobboldali koalíció sem sérült, csak éppen február 3-tól az egyik, a koalícióban is szerepet vállaló frakció neve változott meg. Persze, a politikában jártasabbak tudják, ennél mélyebb gyökerű az a változás (politikai átrendeződés), amely ennek a lépésnek köszönhetően a XVI. kerületben 2010-ben várható lesz. Egy olyan párt teljes megszűnését lehet sejteni, amely a XVI. kerület elmúlt húsz évének egyik legjelentősebb politikai tényezője volt.

Slusszpoénként a végére hagytuk, hogy az MDF-en belüli elégedetlenségek már a budapesti választmányt is utolérték. Alig három héttel azután, hogy a választmány a pártvezetés kívánalmainak eleget téve, de meglehetősen nyögvenyelősen megszavazta az MDF – SzDSz választási együttműködést, február 11-én a választmányi tagok rendkívüli ülést hívtak össze, melyen leváltották a Lévai Zoltán vezette elnökséget, és Szegner László III. kerületi alpolgármester személyében új elnököt választottak. Információink szerint az új elnökség február harmadik hetére új fővárosi listát is ígért (a mostanin az SzDSz jelöltek vannak többségben), ami gyakorlatilag a két párt el sem kezdett együttműködésének a végét jelentheti. Persze ezt az MDF központja sem nézheti tétlenül, így érdekes fejlemények várhatók még a párt háza táján. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez