Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663927
   « Vissza

Sportcsalád a kerületben

 « Cikkek és hírek 
2010. február 3.
 

Kevés olyan família létezik a hazai sporttörténelemben, amelyik annyi tehetséges és eredményes sportolót adott volna a magyar sportnak, mint a Verrasztó-család. A rákosszentmihályi Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör vezetősége azért is ennek a neves famíliának a tagjait hívta meg a 2010-es első összejövetelére, mert úgy gondolta, ebben a nehéz időszakban nagyon is nagy szükség van a jó példákra: lám, a családi összetartás még az úszósportban is eredményekhez vezethet.

Verrasztóék kerületi látogatása január 14-re esett. A helyszín ezúttal is a Szent-Györgyi Albert Általános Iskolasportcsalad Kertvárosi Olimpikonok Emlékcsarnoka volt. A Csömöri úti iskola a kerületi emberek számára könnyen megtalálható, ám az olimpiai baráti kör vendégei nem egyszer csábultak már el Zuglóban. Az ottani Csömöri úton azonban hiába keresték a szentmihályi iskolát. A Verrasztó-gyerekek, Evelyn és Dávid is arrafelé bolyongott, és csak édesapjuk telefonos útbaigazításának köszönhették, hogy végül rátaláltak a helyes útra. Akitől igazán segítséget kérhettek volna: dr. Verrasztó Gabriella, egykori kiváló hátúszó, a két fiatal nagynénje, sajnos egészségügyi problémák miatt nem tudta elfogadni a szervezők meghívását. Pedig a Montreali olimpia 100 és 200 méteres hátúszója biztos, hogy jól tájékozódott volna a XVI. kerületben, egykoron ugyanis gyermekorvosként Cinkotán dolgozott. Dr. Verrasztó Zoltán sebészorvos, kétszeres világbajnok és olimpiai ezüst-, illetve bronzérmes úszó azonban jól tudta a Szentmihályra vezető utat, így a Verrasztó-család többsége, ha némi késéssel is ugyan, de ott lehetett a baráti kör rendezvényén.

– Evelyn és Dávid már 5 évesen vízbiztosak voltak – mutatta be gyermekeit dr. Verrasztó Zoltán a kerületi közönségnek. – Úszni még nem tudtak, azt édesanyjuktól, a sokszoros bajnok és válogatott úszótól, Gyúró Mónikától tanultak meg. De, aki belőlük is sportolót nevelt, az Széchy Tamás, a Mester volt.

Ugyanaz a személy, aki 1964-ben az édesapából, Verrasztó Zoltánból is világhírű úszót faragott.

– Gyerekként sokat veszekedtem a Mesterrel, nem voltam könnyű eset, s mikor felnőttként megszereztem az edzői diplomát, éppen ez az edző-tanítvány konfliktus tartott vissza engem a tréneri pályától.

A Mester sajnos nem érhette meg, hogy fiatal tanítványai a csúcsra érjenek, az edzői pálya helyett a sebészit vállaló édesapa azonban mind a mai napig a két gyerek legfőbb támasza.

Evelyn és Dávid annak a Jövő SC-nek a sportolója, mely úszóklub ma a sportág legkomolyabb hazai bázisának számít. Az egyesület elnöke pedig nem más, mint az édesapjuk. A két Verrasztó gyereket a magyar úszósport nagy ígéreteinek tartják. Eddig Evelyn bizonyította többször a tehetségét. Ő ugyanis már 14 évesen olimpikon volt. 2004-ben Athénban debütált, ahol 200 méteres vegyesúszásban a 14. lett. Első komolyabb eredményét a 2007-es debreceni Európa-bajnokságon produkálta, ahol 200 vegyesen bronzérmes volt. Egy évvel később már ezüstérmes helyen ért célba. 2008-ban ismét tagja volt az olimpiai úszóválogatottnak. Pekingben 200 méter gyorson, 200 méter háton és 200 méter vegyesen is elindult. Az igazi berobbanására azonban 2009. decemberéig kellett várni, amikor is az isztambuli rövidpályás Európa-bajnokságon világcsúcsot úszva élete első felnőtt kontinensbajnoki aranyérmét nyerte.

Öccse, Dávid az athéni olimpiáról azért maradt le, mert nem volt meg az A szintje. Pekingben már tartalékként számítottak volna rá, de mivel nem sok esély mutatkozott a versenyzésre, Dávid inkább itthon maradt. Tavaly decemberben azonban ő is tagja volt az isztambuli magyar úszócsapatnak. 400 méter vegyesúszásban aztán fantasztikusat produkált, és ennek köszönhetően Cseh László mögött másodikként ért célba.

A két kiválóság és az édesapjuk sok mindenről mesélt a hallgatóságnak. Szó volt többek között a magyar úszósport jelenlegi helyzetéről, a hazai edzésmódszerekről, többször is felidézték a legendás úszópápa, Széchy Tamás emlékét. Szó volt a világcsúcsról, az úszódresszekről és a külföldi edzőtáborokról is. De, aki ismeri a Verrasztók eltökéltségét, az tudja, hogy gondolataikban már a londoni olimpián jártak. A Jövő SC kiválóságainak esélyeiről az édesapa ennyit mondott:

– A világ tetejére sokan odaérhetnek, de ott már csak keveseknek van hely leülni. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez