Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657232
   « Vissza

Elindult a Bamako Rally

 « Portaszolgálat 
2010. január 20.
 

Január 16-án Zugló legfőbb látványossága nem a Hősök tere, nem is a Vajdahunyad vára, hanem a Városligeti-tó és a Műjégpálya betonteknője volt. Ezt az egyébként barátságtalan kinézetű helyszínt ezen a napon verseny- és túraautók foglalták el. Január 16-án vette kezdetét ugyanis az ötödik alkalommal meghirdetett Budapest – Bamako Rally és Kalandtúra.

Az egykori legendás Dakar Rally egyetlen szellemi örököst hagyott maga mögött Afrikában. A Budapest-Bamako

 
 
Rally a tranz-szaharai autóversenyzés és az afrikai autós kaland rallyk lángját viszi tovább. A rajt nem Párizs, és a cél nem Dakar, de az élmény ugyanaz: végig robogni a köves marokkói hegyi földutakon, leküzdeni a Szahara aranyló dűnéit és a salakos földutakon befutni a Mali fővárosba. Ez a rally azonban sokban különbözik a nagynevű elődjétől. A Budapest-Bamako alapgondolata ugyanis a közösség. A futam az esti közös táborozásokról, nagy szaharai bulikról és közösen átélt élményekről is szól. Sőt, a futamnak van egy másik célja is: az afrikai emberekről bennünk élő sztereotípiák lerombolása, a helyi kultúrák és közösségek jobb megismerése. A rendezvény minden évben kiemelkedő karitatív esemény Maliban és Mauritániában. Minden csapat ajándékokkal és adományokkal felszerelkezve érkezik a világ 5. és 6. legszegényebb országába. A legkiemelkedőbb karitatív munkát végző csapat nyeri el például a Teréz Anya Jótékonysági Díjat.

A rallyn résztvevők egy csoportja persze versenyt vív egymással. A győztes az a csapat, amelyik a leghamarabb ér Bamakoba. A résztvevők nagyobbik fele azonban csak a kaland kedvéért kerekedett fel. Nekik egyetlen céljuk, hogy a szintidőn belül elérjék a Mali fővárost. Ehhez bármilyen járművet felhasználhatnak. Korábban akadtak résztvevők, akik BKV-busszal tették meg a közel 9000 km-es távot, a 2010-es járgányok között pedig mentőautót és londoni taxit is felfedezhettünk. Idén azonban majdnem meghiúsult a rendezvény. A rajt előtt egy nappal ugyanis diplomáciai nyomásra a szervezők lerövidítették a távot. Mivel a résztvevőket egy Al-Kaidához köthető mauritániai terrorszervezet tagjai megfenyegették (s mivel a nyugat-afrikai országban az utóbbi időben több európai állampolgárt is elraboltak), a szervezők Bamako helyett Marokkó egyik legdélibb városát, Agadírt jelölték ki célállomásként. Ez pedig nagyon felborította a rally szervezését. Az autósok ugyanis úgy számoltak, hogy Bamakoba érve eladják a járgányukat (erre ott már egy külön piac van), majd az előre megváltott repülőjeggyel hazatérnek. Arról nem is beszélve, hogy a segélyszállítmányt is Bamakonak szánták.

Egyszóval felemás hangulatban indult el a mezőny január 16-án. A zuglói rajt azonban ennek ellenére impozáns volt. Aznap azonban csak annyit lehetett tudni, hogy a megpakolt járművek az olaszországi Mantováig mennek. A felborított menetrend miatt a szervezők ugyanis új útvonalat terveztek, és az itinert készítő autó alig előzte csak meg a mezőnyt. (M)

   
   

 

(A Bamako Rallyról tart élménybeszámolót Massányi Kinga „Afrika – ahogy én láttam” címmel február 18-án 19 órai kezdettel a kistarcsai Deáktanyán.)

Massányi Kinga: Afrika – ahogy én láttam

8 000 km-nyi autózás Budapesttől Bamakóig. A bemutatásra kerülő Afrika nem a dalban is megénekelt romantikus világ és nem is az utazási irodák által hirdetett luxus környezet. Bamakó, Mali fővárosa a Niger partján. Szmogos, szemetes város, de minden tekintetben ez az ország központja

A Deáktanya előadásait a civilház (Széchenyi út 33.) közösségi termében tartjuk.

A klubestek ideje: csütörtökön este 7-10 óráig.Az előadások csütörtökönként este 7 órakor kezdődnek, időtartamuk kb. 1 óra.A Deáktanya ismeretterjesztő előadásai nyitottak, azokat bárki térítésmentesen látogathatja. Kistarcsai Kulturális Egyesület

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez