Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656473
   « Vissza

Önkormányzati konferencia a megújuló energiaforrásokról

 « Portaszolgálat 
2009. december 11.
 

A Nagyréti Erdei Iskola Közhasznú Alapítvány neve ez idáig ismeretlen volt a XVI. kerületben, Az elsősorban gyerekek nyári táboroztatásával foglalkozó közhasznú alapítvány azonban egyéb tevékenységével hívta fel magára a figyelmet. Szponzorok – köztük a Prímagáz vagy a Paksi Atomerőmű – ugyanis egy többállomásos konferencia-sorozatot szervezett a megújuló energiaforrásokról. A programot már több városban is sikerrel megszervezték, és a kezdeményezést az első pillanattól kezdve nagy érdeklődés övezte.

konferencia

Ez a konferencia-sorozat november 30-án a XVI. kerületbe, azon belül pedig Mátyásföldre is megérkezett. Köszönhetően annak, hogy az alapítvány kuratóriumának elnöke, Kékesi Márton a Kisgazda Polgári Egyesület budapesti elnökeként számos jó kapcsolattal rendelkezik. Többek között jó barátságban van Medve Lajossal, a XVI. kerületi kisgazdák vezetőjével is, akivel megállapodtak abban, hogy, ha alkalmas helyszínt találnak a rendezvénynek, akkor a konferencia-sorozat egyik állomása a XVI. kerület lesz majd. Kovács Balázs fővárosi képviselő azonnal az ügy mellé állt. Ő egyrészt az önkormányzat és Kovács Péter polgármester támogatását szerezte meg, másrészt Szemler István elnökkel megállapodott abban, hogy az MLTC a klubházát a konferencia szervezőinek rendelkezésére bocsátja.

November 30-án közel száz fő részvételével zajlott a rendezvény. A téma (a megújuló energiaforrások) mellett az előadók személye is sokakat érdekelt. A rendezvényen szót kapott Kovács Péter XVI. kerületi polgármester, aki elsősorban a mátyásföldi uszodában használt napelemek fontosságát és hasznosságát ecsetelte. Puskás Péter, a III. kerület alpolgármestere az energiatakarékos megoldásokra készített programot az önkormányzatok számára. A kerületükben történő gyakorlati kivitelező munkákból mutatott be néhányat.

Prof. Dr. Göőz Lajos Nyíregyházi Főiskola tanára: előadásában a földhő hasznosításának Magyarországi lehetőségeivel ismertetett meg bennünket. Rámutatott, hogy egyszerű és gazdaságos megoldásokat kell keresnünk, és ki kell használnunk a hazai kedvező geotermikus és geotermális adottságokat.

Hetesi Zsolt előadásában a növekedés határait elemezte. Rámutatott, hogy a nem megújuló (hagyományos) energiaforrások milyen rövid időn belül fogynak ki a Földünkből. Fontos kihasználni a magyar adottságokat a biomassza, a napos órák és ahol lehetséges, a föld hőjének hasznosítása terén.

Dr. Hajdú József: A biomassza, mint energiaforrás című előadásában Magyarország energiafelhasználásában a biomassza jelentőségét mutatta be. A biomassza energetikai hasznosításának összefüggéseit illetően kitért a energiastratégia kérdéseire és az Európai Unió elvárásainak teljesíthetőségére is. A biomassza felhasználásán belül bemutatta a biogáz és bioüzemanyag hasznosítási lehetőségeit.

Ádám Béla az Építéstudományi Egyesülettől a hőszivattyú-technológiák beépítésének fontosságát ismertette.

Hiri István az önkormányzatok számára hasznosítható térinformatikai megoldásokat mutatott be, kiemelve a Boston városában kialakított megoldásokat.

Tóth László, az MTA doktora A magyarországi szélenergia hasznosítás jelentősége gyakorlati és aktuális kérdései című előadásában, rámutatott, hogy ha a fenntartható fejlődés a célunk, ha nem akarjuk tönkretenni a környezetünket, akkor nagyobb arányban kell a megújuló energiaforrásokat használnunk. A szélerőművekben rejlő kapacitásbővítés lehetőségét ismerhették meg a hallgatók. Felhívta a figyelmet, hogy a megújuló energia-felhasználás Magyarországon nem rendezett. Kitért a szabályozás anomáliáira és ezzel kapcsolatban a kívánatos változtatásokra, a szélenergiából termelt villamos energia átvételi árának kialakításáról. Különös tekintettel, hogy a jövő energiáinak 50%-a szél lesz.

Medgyesy Balázs a Corvinus Egyetem tanára, a FIDESZ Zöld Tagozatának elnöke rámutatott, hogy a változás és az ebből kötelezően eredő fejlődés hihetetlenül gyors. Éppen ezért óriási szemléletváltozásra van szükség az egyes országok vezetőinek hozzáállásában. És végre már nem csak szavakban, hanem tettekben is.

Olgyay Szabó Attila, a KPE gazdasági tanácsadója kitért az önkormányzatok által generált beruházások fontosságára, különös tekintettel a szociális létesítményeknek az átalakítására valamint az önellátó rendszerek kialakítására. Kulcsfontosságú a gazdasági függetlenségre és a mind teljesebb önállóságra való törekvés.

Kékesi Márton a KPE elnökségi tagja Az energiaellátás biztonsága c. előadásában az energiaellátás kül-, és biztonságpolitikai vonatkozásait vizsgálta. Felhívta a figyelmet arra, hogy a diverzifikáció, a megújuló energiaforrások alkalmazása a továbbiakban már nem elsősorban energiaügyi, hanem kül-, és biztonságpolitikai probléma.

Takács István településfejlesztési doktorandusz elmondta, hogy el kell készíteni a települési, mikró és kistérségi energiagazdálkodási koncepciót. Ezek alapján lehet elkészíteni a megyei, régiós energiagazdálkodási koncepciókat. Szakértői anyagnak kell alátámasztania a megújuló energiákkal kapcsolatos beruházásokat. A magyar kis- és középvállalkozásokra támaszkodva tudunk csak eredményesen küzdeni a munkanélküliséggel, a gazdasági visszaeséssel.

Medve Lajos, a Szilasmenti Kisgazda Polgári Egyesület elnöke zárszavában elmondta: az országos KPE és a Szilasmenti kisgazdák egyik fő feladatukként határozták meg: minél szélesebb körben megismertetni az alternatív, megújuló energiák felhasználásának elméleti és gyakorlati lehetőségeit az emberekkel. A konferenciasorozat célja, hogy előmozdítsa a megyei és a szűkebb, körzeti energiapolitika szükséges változását, a természet adta energiaforrások nagyobb mértékű felhasználásával.

Magyarország előtt hatalmas lehetőségek vannak, ha azt ésszerű módon használják ki a nemzet javára. Mindez a jövőben szükséges és elkerülhetetlen lesz. És ez a jövő nem egy távoli, ködbe vesző idő, hanem maximum két évtizeden belül helyet követel az életünkben. Erre már most fel kell készülnünk, sőt, amit lehet, már ma meg kell tennünk, hiszen mindenki tudja, hogy a Föld hagyományos energiaforrásai kifogyóban vannak. Ezenfelül mindezek sokszor esztelen kiaknázásával végveszélybe hoztuk a Kék Bolygó ökológiai egyensúlyát és a jövő emberiségének létét. Óriási feladat vár a következő kormányra e területen is, hiszen a jelenlegi – magát szociális kormánynak nevező – valójában vad-kapitalista nemzetvesztőknek gyakorlatilag nincs energiapolitikájuk – mondta zárszavában az előadó. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez