Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658998
   « Vissza

Felcsúti foci – Orbán Viktorral

 « Portaszolgálat 
2009. november 2.
 

 

Október 14-én egy kisebb kerületi küldöttség járt a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián. A XVI. kerületi delegációt ezúttal nem a nemzetközi hírű sportkomplexum érdekelte, bár a létesítmény megtekintését véletlenül sem hagyták volna ki a programról, hanem egy együttműködési megállapodás végett utaztak a Fejér megyei településre. A kirándulás apropóját az adta, hogy nyáron Cinkotán megkezdte a működését egy nemzetközi hírű futballiskola, és a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia október 14-én egy együttműködési szerződés aláírásával szentesítette, hogy a jövőben támogatni kívánja a XVI. kerületi egyesület működését.

De nézzük akkor a tényeket. A Cinkotán letelepült fociiskola mögött az a Czuk Henrik labdarúgóedző áll, aki korábban már az Újpestnél, a Ferencvárosnál is komoly utánpótlássikereket ért el, és, aki az elmúlt néhány évet a szomszédos XV. kerületben azzal töltötte, hogy a nulláról felépítette a Dalnoki Jenő Labdarúgó Akadémiát, amelynek a nemzetközi hírnevét is sikerült megalapoznia. A XVI. kerületi átköltözését az indokolta, hogy a Dalnoki Akadémián a tulajdonosok, leszármazottak egy olyan koncepciót dolgoztak ki, amely jelentős mértékben eltért az intézmény létrehozásakor meghirdetett feladatoktól. Czuk Henrik tehát nem várt, szedte a sátorfáját, és egy házzal odébb, pontosabban idébb költözött. A Somkút utcai volt Auras pályára, ahol indoklása szerint nem zavart senkit. Az új csapata az FC Budapest Sólymok nevet viseli, és már ezen a néven szerepelt a társasága a nyári bükkfürdői nemzetközi utánpótlás tornán, a Future Cup-on is.

A XVI. kerületi önkormányzat örömmel fogadta Czuk Henrik érkezését, amit bizonyít, hogy ősszel már tárgyalásokat is folytattak a neves szakemberrel egy lehetséges együttműködésről. Ezt a megállapodást előzte meg az október 14-i felcsúti kirándulás, ahova Czuk Henriket többek között Kovács Péter polgármester és Kovács Raymund alpolgármester is elkísérte. Jól tették, hisz a XVI. kerületi futballdelegációt (mely az edzőkön kívül néhány szülővel és fiatal játékossal egészült ki) személyesen fogadta dr. Orbán Viktor, a felcsúti futballakadémia társadalmi elnöke is. Márpedig, ha a házigazda megadja a vendéglátás módját, akkor illik ezt a vendégeknek is megtenniük.

 felcsuti_foci1_400

 Kovács Péter polgármester, Kovács Raymund alpolgármester és
Kurucz Péter sajtóreferens Orbán Viktor társaságában.
A XVI. kerület a foci-utánpótlás fontos bázisává válhat

Magyarország korábbi miniszterelnökéről köztudott, hogy nagy sportbarát, a futball pedig különösképpen közel áll a szívéhez. De az, amit ő (természetesen nem egyedül) Felcsúton felépített, az minden képzeletet felülmúl. A létesítmény egy régi kúriaépület köré épült. Ezt az épületet, illetve az új egységeket Makovecz Imre tervezte meg, így az akadémia épülete már önmagában is egy építészeti remekmű lett. Belül pedig még kinti látványt is képes felülmúlni. Az esztétikus, tágas, nagy terek mind azt a célt szolgálják, hogy a bentlakók csak a futballra koncentrálhassanak. Az intézményt jelen pillanatban 105 középiskolás diák és egy külső épületben 18 általános iskoláskorú diák lakja. Ők naponta többször edzenek, s mellette komoly iskolákban tanulnak. Az intézményből hozzák, viszik őket, van, akit például Felcsútról a gödöllői elitgimnáziumba hordanak. A gyerekek étkeztetéséről is gondoskodnak, külön szakács főz nekik, hisz az edzéseken akkora terhelést kapnak, hogy azt menzakoszttal nehezen bírnák.

A gyerekek motivációja is megoldott, a sportsikerek mellett a jó tanuló sportolókat például laptoppal jutalmazzák. Igaz, a kollégium lakói nem tölthetnek korlátlan időt az internet előtt. A felcsúti kiránduláson megtudhattuk azt is, hogy mindez teljesen ingyenes kiválasztott diákok számára. Ugyanakkor az intézménybe bejutni, illetve azt végigjárni nem könnyű feladat. Felcsúton csak a legtehetségesebb gyerekekkel foglalkoznak, közülük is csak azokkal, akik fizikailag és mentálisan is bírják a terhelést. A szlogen az, hogy a legjobbaknak kell a legjobb helyre kerülniük.

Orbán Viktor elárulta, hogy az akadémia és az együttműködő partnerek egy olasz minta alapján működnek majd. Itáliában ugyanis nem divat a fiatal tehetségeket adni-venni. Arrafelé a nagy klubok úgynevezett alközpontokat hoznak létre, amit egy-egy kisebb csapat köré építenek, és egy meghatározott szakmai koncepció alapján hagyják a tehetségeket felnevelkedni. Nálunk a nagy klub szerepét a három év alatt az ország legjobb futballakadémiájává váló Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia jelenti, melynek a cinkotai FC Budapest Sólymokkal együtt immár 19 alközpontja van az országban. A felcsúti létesítményben a szakmai koncepcióért dr. Mezey György felel, aki egy tízfős edzői stábbal, illetve egy európai szintű egészségügyi központtal, több nagy füves és műfüves pályával, illetve egy Európában is egyedülálló fedett, műfüves technikai és kondicionális tesztpályával, valamint folyamatos egészségügyi és fizikai mérésekkel próbálja az ország minden pontjáról összejövő tehetségekből a legtöbbet kihozni. Az akadémia legjobbjai pedig a tervek szerint a Videoton felnőtt csapatán keresztül a magyar NB I-ben is bemutatkozhatnak majd.

Minderről dr. Orbán Viktoron kívül ifjabb Tajti József számolt be a XVI. kerületi delegációnak, melynek tagjait tökéletesen meggyőzték a látottak és a hallottak. A volt miniszterelnök, akit pártelnöki feladatai elszólítottak a helyszínről (nem kellett messzire mennie, hisz a háza éppen az akadémia mellett található), azzal búcsúzott el a küldöttségtől, hogy a többi partner focimúltját jól ismeri, a XVI. kerületét viszont kevésbé, de a kerület híre, illetve Czuk Henrik neve számára garanciát jelent majd az eredményes együttműködésre. (S)

felcsuti_foci2_400
 

 A Felcsúton létrehozott Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia
fantasztikusan jó körülmények között működik – minden azt a célt szolgálja,
hogy a bent lakók csak a futballra koncentrálhassanak

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez