Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28771153
   « Vissza

Hídavatás civil módra – képgalériával

 « Portaszolgálat 
2009. október 29.
 

Október 18-án egy rendhagyó demonstrációra kaptunk meghívót. A rendezvény helyszíne az M0 feletti gyaloghíd árpádföldi oldala volt. A meghívó szerint a demonstrációt hat civil szervezet, a Csömöri Civil Egyesület, az Árpádföldi Polgárok Érdekközössége, a Csömöri Érdekvédelmi Közösség, a Kisszentmihályért Egyesület, a Majorszegi Egyesület és a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület kezdeményezte.

Képgaléria megtekinthető IDE KATTINTVA

– Nem csak egy egyszerű tiltakozásra hívtuk össze a civileket – mondta Fábri István a fő szervező Csömöri Civil Egyesület elnöke a híd lábánál -, hanem egyúttal szeretnénk birtokba is venni ezt a hidat. Mely állítólag nekünk épült, ám bennünket eddig elfelejtettek erről értesíteni, sőt, magát a hidat sem használhattuk, hisz állítólag életveszélyes volt, és emiatt biztonsági őrökkel védték tőlünk. Már tavaly télen demonstráltunk amiatt, hogy a Major úti és a Szabadság úti felüljárókat úgy készítette el a beruházó, hogy megfeledkezett a gyalogos és kerékpáros forgalomról. Akkor a demonstrációt követően sürgősen járdát kezdtek el építeni, amit aztán félbehagytak, és azóta sem fejeztek be. Helyette 13 hónappal az M0 észak-keleti szakaszának megnyitását követően megkaptuk ezt a hidat, amely gyakorlatilag sehonnan és sehova se vezet.

A hat civil szervezet 10 pontban fogalmazta meg a legfőbb követeléseiket. Ezek többsége az elmaradt vagy jelentősen megkurtított környezetvédelmi beruházásokat, a zajártalmakat és a légszennyezést kérték számon az illetékes szerveken, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumon, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-n és a Nemzeti Autópálya Kezelő Zrt-n. A követelések között olyan hiányosságokra hívták fel az illetékesek figyelmét, mint a zajelnyelő fal hiánya több olyan útszakaszon, ahol a nyomvonal közel megy a házakhoz, a meglévő falak megmagasítása, a környezetvédelmi engedélyek felülvizsgálata, hisz azok aszfaltburkolatra készültek, az M0 pedig betonból készült, a megígért véderdő hiánya, és az M31-es szakasz mielőbbi megnyitása.

Fábri István, miután a „tízparancsolatot” felolvasta, a jelenlévő civilek és önkormányzati képviselők (a XVI. kerületet a demonstráción többek között Kovács Péter polgármester, Kovács Raymund alpolgármester, Kovács Balázs fővárosi képviselő és Zsinka László, a Kulturális és Sport Bizottság elnöke is képviselte) társaságában előbb ünnepélyes keretek között egy piros színű szalag átvágásával felavatta a régi-új gyaloghidat, majd a népes sereglettel átsétált a csömöri oldalra, ahol néhány civil aktivistával közösen egy lucfenyőt ültettek el. Azért ezt a fafajtát választották, mert a fenyő egyrészt olyan lombkoronával rendelkezik, amely nagy mennyiségben hatásos lehet az M0 zajával szemben, ráadásul örökzöld növény, így ősztől tavaszig ugyanolyan, ha nem jobb védelmet tud majd nyújtani a civil lakosságnak, mint a beruházó által elültetett lombhullató fák tavasztól őszig. (M)

hidavatas_400
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez