Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28778837
   « Vissza

Közlekedési balesetek (október első fele)

 « Balesetek 
2009. október 14.
 

 

XIV. kerület

Elsodorta a motorost

Szeptember huszonegyedikén a reggeli órákban egy személygépkocsi közlekedett a Mogyoródi úton a Róna utca felől a Mexikói út irányába, a külső forgalmi sávban. A gépkocsi vezetője sávot akart váltani, hogy a belső sávból bekanyarodjon a Várna utcába, de nem vette figyelembe, hogy a belső sávban egy motoros halad Aprilia segédmotorjával, s elsodorta. A motoros az ütközéskor lábsérülést szenvedett, a mentők a Honvéd kórház traumatológiájára szállították.

Átadták a névjegyet

Motoros baleset történt szeptember huszonkettedikén délután a Füredi út és a Gvadányi utca kereszteződésében. Egy járőr észlelte, hogy a fent említett helyen egy férfi fekszik és körülötte több személy csoportosul. A sérült férfi elmondta, hogy az általa vezetett motorkerékpárral közlekedett a Füredi úton a Körvasút sor irányába a menetirány szerinti jobb oldali sávban. Amikor a Gvadányi út kereszteződéséhez ért, észlelte, hogy onnan, tőle balról egy személygépkocsi kihajt elé az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla ellenére. Ekkor ő, hogy az ütközést elkerülje félrerántotta a kormányt, ennek következtében oldalára dőlt és öt-hat méteren keresztül csúszott az úttesten. Az esés során a motor rádőlt a bal lábára. A másik jármű vezetője és annak utasa az esést észlelve a kocsiból kiszálltak, odamentek a földön fekvő motoroshoz, és egy névjegykártyát adtak át részére, majd közölték, hogy nagyon sietnek, ezért távoztak a helyszínről. Egy tanú feljegyezte a gépkocsi rendszámát, amit átadott a járőrnek. A sérült férfihoz mentőt hívtak, akik az Árpád kórház traumatológiájára szállították bal lábszár-, illetve bokatöréssel. (Ez a megoldás az okozóra nézve igen veszélyes, ugyanis az utólagos vizsgálat során felmerülhet a kétség, hogy az okozó eleget tett-e a segítségnyújtási kötelezettségének. Ha nem, akkor személy elleni bűncselekmény miatt is indul ellene eljárás.)

Kérdéses előzékenység

Szeptember huszonötödikén délelőtt egy Chevrolet típusú személygépkocsi közlekedett a Zászlós utcában. A gépkocsi vezetője a Mogyoródi útra szeretett volna kikanyarodni. Amikor a kereszteződéshez ért, úgy észlelte, hogy egy Skoda Octavia vezetője jelez neki, hogy megadja számára az elsőbbséget és kiengedi, de amikor ő elindult, a Skoda vezetője is hirtelen nagy gázt adott és a két gépkocsi ekkor összeütközött. A Skoda vezetőjét a helyszínen nem tudták meghallgatni a baleset körülményeiről, mert amit mondott, érthetetlen volt, és testének jobb oldalát egyáltalán nem bírta mozgatni. Őt a mentők az Árpád kórházba szállították.

Sebes bringás

Két kerékpáros ütközött szeptember huszonnyolcadikán délelőtt a Kassai téren. Az egyikük elmondta a kiérkező járőröknek, hogy ő a Kassai téren áthaladó kerékpárúton közlekedett a Nagy Lajos király úti felüljáró irányába MTB kerékpárjával. A feljáró előtt észrevette, hogy a feljáróról nagy sebességgel lehajt egy másik kerékpáros, aki levágta a felüljáró legvégén lévő kanyart és ott szándékozott visszatérni a kerékpárútra, ahol éppen ő tartott. Ekkor ő fékezett, de már nem tudta elkerülni az ütközést, aminek következtében mindketten elestek. A másik férfinak erősen vérzett a feje és nem reagált semmire, ezért a kiérkező mentők a Honvéd kórházba szállították.

Nekiment a motoros

Szeptember huszonkilencedikén reggel egy személygépkocsi haladt az Örs vezér úton a Nagy Lajos király útja irányába. A gépkocsi vezetője az IKEA áruház mélygarázsához szeretett volna lekanyarodni, de mivel ott feltorlódott a kocsisor, megállt az úttest felénél. Ekkor egy motorkerékpáros nekihajtott a gépkocsi jobb oldalának. A motoros szerint a személygépkocsi kanyarodott elé, és ő már hiába fékezett, nem tudta kivédeni a balesetet. A motoroshoz mentőt hívtak, mivel a bal térdén és a mellkasán sérült. Kivizsgálás céljából a Honvéd kórházba szállították.

XVI. kerület

Kidőlt az oszlop

Szeptember huszonhatodikán kora délelőtt a Batsányi János út és a Margit utca kereszteződésében egy Saab típusú személygépkocsi vezetője a Stop-tábla ellenére nem adott elsőbbséget a Batsányi úton haladó Citroënnek, így a két gépkocsi összeütközött. Ennek következtében a Citroën a kereszteződésben lévő villanyoszlopnak ütközött, ami rádőlt egy ház kerítésére. A vétlen sofőrt a mentők a Baleseti Intézetbe szállították fejsérüléssel. A helyszínre érkeztek a tűzoltók és az ELMŰ munkatársai, akik segítettek a helyszín helyreállításában.

Megállás nélkül kihajtott

Szeptember 27-én, a késő esti órákban közlekedett egy Ford Escort a Csömöri úton a József utca irányából a Batthyányi utca felé. A Rákóczi utca kereszteződéséhez érve a gépkocsi vezetője arra lett figyelmes, hogy neki jobbról egy másik gépkocsi nem adja meg az elsőbbséget és behajt a kereszteződésbe. A Ford vezetője próbálta az ütközést elkerülni a kormány félrerántásával, de ez nem sikerült, így összeütközött a VW Golf típusú gépkocsival, majd a kereszteződésben álló oszlopnak csapódott. Ennek következtében a vétlen Ford kigyulladt. A balesetnek négy sérültje volt, a Fordban hárman szenvedtek fejsérülést, a Golf vezetője egyedül utazott és szintén fejsérülést szenvedett. Az égő autóból egy hölgy mentette ki a bent ülőket, aki egy közeli üzletben dolgozik és látta a balesetet. Kiszaladt az utcára és kiemelte a sérülteket az autóból.

Nem működött a lámpa

Gyalogosgázolás történt szeptember 28-án, a délutáni órákban a Csömöri út és a Rákóczi út kereszteződésénél lévő gyalogátkelő helyen. Egy Opel Combo típusú személygépkocsi érkezett a Rákóczi út felől és kanyarodott balra a Csömöri útra a XIV. kerület irányába. A jelzőlámpa nem működött, ezért az Opel vezetője a nagy fogalom miatt a gépkocsikra figyelt, és nem vette észre a gyalogátkelőn áthaladó gyalogost. Az idős zuglói hölgyet elütötte, aki szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedett, a mentők őt a Baleseti Intézetbe szállították. A közlekedési jelzőlámpa előző este hibásodott meg egy baleset során.

Csúszós fékpedál

Egy Ford Fiesta közlekedett szeptember huszonkilencedikén, a déli órákban a Veres Péter úton Cinkota irányába. Előtte haladt egy Mercedes típusú tehergépjármű, ami a piros jelzés miatt fékezett és megállt. A Ford vezetője is fékezett, de a lába lecsúszott a pedálról és így fékezés nélkül az előtte lévő Mercedesnek ütközött. A vezető az orrát ütötte be, a mellette utazó felesége pedig beverte a fejét a szélvédőbe.

Duplazöld

Egy Subaru haladt a Veres Péter úton a városból kifelé szeptember 30-án délelőtt. A Hősök fasoránál lévő lámpás kereszteződésben a vezető úgy látta, hogy számára zöldet mutat a lámpa, és ment egyenesen tovább. Neki jobbról azonban szintén megindultak az autók, s egy Mitsubishi kisteherautóval összeütközött. A Subaru női vezetője eleinte kicsit bizonytalan volt abban, hogy véletlenül nem a jobbra kanyarodó lámpát nézte-e olyan zöldnek, ami az egyenesen haladóknak szól. Erre utal az, hogy arra több tanú is akadt, hogy a Mitsubishi tényleg zöld jelzésre indult. A Subaru viszont céges autó volt, s időközben megérkezett a vezető főnöke, s ezután a vezető szorosan tartotta magát ahhoz a verzióhoz, hogy neki zöldet mutatott a lámpa. A felelősséget tehát egyik vezető sem ismerte el, így a felelősség kérdését szabálysértési eljárás dönti majd el: a hatóság feladata lesz, hogy feloldja a dupla zöld miatti közlekedési dilemmát.

Hová lett a vezető

Október negyedikén hajnalban állampolgári bejelentés érkezett, hogy a Csömöri út és a Kenéz utca kereszteződésében árokba hajtott egy gépkocsi. Az esetnek volt egy szemtanúja, aki elmondta, hogy a baleset idején a Csömöri úton közlekedett a György utca felől a Szlovák út felé, amikor arra lett figyelmes, hogy a Csömöri út 233. szám előtti vízelvezető árokban egy Citroën típusú gépkocsi van beborulva. A járműben nem tartózkodott senki, ezért értesítette a rendőrséget. Az árok előtt tíz lépés hosszan találtak féknyomot, a Citroën vezetője valószínűleg a Szlovák út felől közlekedett a György utca felé, majd áttért a túloldalra és belehajtott az árokba. Előtte még nekihajtott és megrongált egy parkoló gépkocsit és egy kocsibejáró hidat. Az autó mellett a rendőrök találtak egy fekete színű női táskát, benne egy hölgy nevére kiállított iratokkal. Az iratok alapján felkeresték a hölgyet a lakcímén, de csak az édesanyjával tudtak beszélni, aki annyit közölt a járőrökkel, hogy a lánya a XVI. kerületben tartózkodik. A nyilvántartás alapján megkeresték a gépkocsi tulajdonosát, aki elmondta, hogy tartós használatra kölcsönadta a Citroënt egy férfinak. Ez a férfi reggel jelentkezett a XVI. kerületi kapitányságon és elmondta, hogy vállalja a történtekért a felelősséget: a megrongált parkoló kisteherautó tulajdonosát már meg is kereste és kitöltötték a kárbejelentőt is. A kocsi mellett talált kistáska tulajdonosa a barátnője, ott felejtették a helyszínen. Arra vonatkozóan nincs információ, hogy miért hagyta el a helyszínt a baleset után. A rendőrség szabálysértési eljárást indított ellene.

Agglomeráció

Elsőbbség nélkül

Súlyos sérüléses közlekedési baleset történt október 1-jén 16 órakor Mogyoródon, a Gödöllői út és a József Attila utca kereszteződésében, ahol egy Lada vezetője nem adott elsőbbséget a főútvonalon érkező motorosnak. Az ütközésben a motoros utasa megsérült.

Bedurrant az ablak

Egy ismeretlen autós ugyancsak ismeretlen típusú járműve okozott balesetet október 3-án Csömörön, amikor a

 
 
Vasút soron nem adott elsőbbséget a menetrend szerinti busznak. A buszvezető az ütközés elkerülése érdekében elrántotta a kormányt, és az oldalablakot betörte a HÉV fénysorompójának széle. A szilánkoktól egy gyerek kisebb sérüléseket szenvedett.

Bizonytalan kétkerekűek

Október 10-én délután egy férfi motorkerékpárjával közlekedett Csömör lakott területén kívül, majd a földúton elveszítette uralmát a járműve felett és elesett. A férfi súlyos sérülésekkel került kórházba.

Október 11-én este egy helyi bringás tekert Kerepesen, a Szabadság úton. Imbolyogva haladt, ezért a rendőrök igazoltatták, de nem voltak nála papírok. A szonda is elszíneződött, így a rendőrök vérvételre előállították.

 

 
 

Egy motoros hölgy haladt szép sárga motorján a Rákosi úton az Örs vezér tere irányába szeptember 28-án reggel. A Rózsa utcához közeledve a lejtőn arra lett figyelmes, hogy előtte a kocsisor lelassít, majd megáll. Bizonyára arra gondolt, hogy valamelyik autó jobbra akar kanyarodni a Rózsa utcába, az lehet a lassulás oka, s így motorjával előzni kezdte a kocsisort. Ám a lassulás tényleges oka az volt, hogy a kocsisor elején egy különösen udvarias vezető haladt, aki a Rózsa utca torkolatában álló, és balra kanyarodni szándékozó Mazda személyautót előzékenyen kiengedte. A vezető kihajtott, s ekkor összeütközött a kocsisort előző motorossal. Az ütközés következtében a hölgynek eltörött a karja, a mentők a Baleseti Intézetbe szállították. A KRESZ értelmében a felelősség a Mazda vezetőjét terheli, még akkor is, ha a kikanyarodó autóból az előzésben lévő motorosból semmit nem láthatott.

 
 

Hasonló jellegű baleset történt október 9-én a Rákospalotai határúton. Egy kocsisor haladt a belváros irányába, legelöl egy kis Opel Corsa haladt. Annak vezetője a Madách utcához érve lassított, mert balra szeretett volna kanyarodni. Annyiban elvétette a dolgot, hogy kanyarodás előtt nem nézett be a visszapillantó tükörbe, mert akkor láthatta volna, hogy a mögötte feltorlódott autókat egy piros személyautó kezdi előzni. Az Opel tehát balra fordult, s a vezető magasságában a kocsinak ütközött az előző autó. Hogy a kocsik miért a képen látható módon kerültek nyugalomba, azt már csak a biliárdbajnokok tudnák megmondani... Az Opel vezetője kórházba került, az ütközés pedig egyik autónak sem tett igazán jót. (A két baleset csoportosításával csak arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy talán nem kellene azonnal előzésbe kezdeni, ha úgy hozza a forgalmi helyzet, mert egy baleset következményeit elrendezni még akkor is nagyon macerás, ha netán a jogszabályok az előző félnek adnak igazat.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez