Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28770312
   « Vissza

Mátyásföldi autóbuszok az USA-ban

 « Portaszolgálat 
2009. október 7.
 

Hol van már az az idő, amikor az Ikarus Autóbuszgyár (no, meg, persze az EMG és az Auras) tartotta el a kerületet? És amikor több tízezer ember dolgozott az Ikarus buszokon, illetve a gyár mellett még fejlett kulturális és sportélet zajlott? Az Ikarus már a múlté, de a gyár több szakembere is megmaradt az autóbuszgyártás mellett. Csak ők már nem a hazai piacra, hanem az Egyesült Államokba gyártanak.

A tengeren túl ugyanis még időben felismerték, hogy a magyar Ikarust vétek lenne csak úgy elsorvasztani. Ezért 1993-ban a néhai Ikarus gyártól nem messze, az Újszász úton létrehoztak egy üzemet, ahova megpróbáltak minél több magyar szakembert átcsábítani. A North American Bus Industries (NABI) létrehozása sikeres volt, azóta ez a mátyásföldi cég szép lassan az Egyesült Államok legnagyobb buszgyártójává vált. Igaz, csak a járművek alvázát és karosszériáját készítik nálunk (a buszok motorját már Amerikában gyártják, és helyezik a járművekbe), de az is magáért beszél, hogy több tengeren túli városban a tömegközlekedés népszerűsítésére meghirdetett kampányokhoz a mátyásföldi NABI buszait használják fel. Az USA-ban elsősorban a BRT család, illetve az alacsonypadlós LFW buszok népszerűek. 2007-ben azonban Los Angeles vezetése úgy döntött, hogy a magyar mérnökök által kifejlesztett csúcsminőségű CompoBus-okkal kívánja javítani a városi tömegközlekedés minőségét. Ennek a döntésnek köszönhetően a NABI kaposvári üzemegységében 2008-ban megkezdődhetett a termelés. Az angyalok városának döntése a gazdasági válság kellős közepén 200 ember hosszú távú munkalehetőségét teremtette meg.

És akkor térjünk vissza a kerülethez és napjainkhoz. A NABI idén szeptember 17-én egy újabb mérföldkőhöz érkezett. A gyárban ugyanis elkészült a 7000. karosszéria. A 35LFW13A típusú kocsi természetesen szintén az Egyesült Államokba készült, és a jövőben a Florida állambeli Gold Coast városában teljesít majd szolgálatot.

 

 A NABI vezetése méltóképpen kívánta megünnepelni ezt a jubileumot. Egy nap erejéig pihentette a termelést, és a kaposvári, illetve mátyásföldi üzemegységeinek alkalmazottjai számára egy ünnepséget rendezett. A 7000. busz köszöntésére meghívást kapott Kovács Péter polgármester és Ancsin László jegyző is. A két vendég közül az előbbi volt az, aki otthonosabban mozgott a szerelőcsarnokban. Kovács Péter szintén egy Ikarus-család leszármazottja, a szülei ugyanis valamikor évtizedeket dolgoztak a híres autóbuszgyárban. (S)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez