Helyi Hírek - Független folyóirat   2022.07.07. csütörtök
Apollónia, Apolka
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 24497508
   « Vissza

Rúzsa Magdi honfitárs lett

 « Portaszolgálat 
2009. október 7.
 
 Hiába vallotta magát mindig is magyarnak a 2006-os Megasztár győztese, Rúzsa Magdolna, és négy éve hiába szurkolt a sikeréért, valamint hiába szorított érte a 2007-es Eurovíziós Dalfesztiválon az egész ország, azért, mert a határ vajdasági oldalán, Kishegyesen látta meg a napvilágot, 23 éves koráig szerb állampolgársággal kellett fizetnie. Magdi számára természetes volt, hogy az első adandó alkalommal felveszi a magyar állampolgárságot. 2006. előtt azonban erre kevés lehetősége nyílt, hisz szegény sorsú magyar család tagjaként csak ritkán adatott meg számára, hogy átléphesse az anyaország határát.

2006-ban azonban hatalmas változás történt az életében. Az egyik kereskedelmi csatorna tehetségkutató versenyén bejutott a döntőbe, így több héten át egy egész ország előtt bizonyíthatta a tehetségét. A törékeny termetű, de rendkívül mély hangú lány teljesítménye mind a zsűrit, mind pedig a közönséget elkápráztatta. A kishegyesi diáklányból egy csapásra sztár lett. A Megasztár megnyerése pedig még egy lakást is jelentett a számára. Méghozzá a főváros egyik legszebb kerületében, a XVI.-ban.

Rúzsa Magdi kertvárosi jelenléte Kishegyes és a XVI. kerület önkormányzatát is összehozta. A két település azóta már testvérvárosi kapcsolatot is létesített, Magdi pedig két évvel ezelőtt fellépett a Kertvárosi Vígasságokon. Mindezt azonban még szerb állampolgárként tette. De ennél is nagyobb blama volt, hogy a 2007-es Eurovíziós Dalfesztiválon is szerbként képviselte Magyarországot. Pedig az állampolgársági kérelme be volt adva. Csak valahogy az ő esetében nem működött az ismert személyeknél elfogadott protekció. Addig, amíg Nenad Puljezevics szerb kézilabda-kapus, 2007-ben a németországi világbajnokság előtt egy pillanat alatt megkapta a magyar állampolgárságot, vagy, ahogy Janics Natasa számára is gyorsított eljárásban elérhetővé vált az állampolgárság az athéni olimpia előtt, Rúzsa Magdinak meggyűlt a baja a magyar bürokráciával.

 

 

Januárban beadta a papírokat az illetékes önkormányzathoz (a XVI. kerületihez), ahonnan továbbküldték a kérelmét a Belügyminisztériumhoz, ahonnan viszont azt a választ kapta, hogy hiányosak a dokumentumai. A belügyet két dolog érdekelte, egyrészt Rúzsa Magdi nagypapájának a keresztlevele, másrészt az a közjegyzővel hitelesített érettségi bizonyítvány, ami igazolja, hogy Magdi magyar nyelven tanult az iskolában. Ezért a népszerű énekesnőnek haza kellett utaznia Kishegyesre, arról nem is beszélve, hogy a hiánypótlás miatt az állampolgársági kérelme is sokat csúszott. Rúzsa Magdi 2006-ban magyar igazolvány nélkül érkezett Magyarországra. A határátlépés természetesen vízummal történt, s mivel a Megasztár hónapokra Budapesthez kötötte, ezt a vízumot rendszeresen hosszabbítania kellett. Mikor ismert énekessé vált, már tartózkodási engedéllyel rendelkezett, ezt követően a letelepedési engedélyt is megkapta. Ugyanakkor szerb állampolgárként a külföldi koncertjei továbbra is vízumkötelesek maradtak. Már csak az állandó kellemetlen procedúra miatt is szeretett volna minél előbb magyar állampolgárrá válni.

Erre pedig ez év szeptember 17-én nyílt lehetősége, amikor a XVI. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának házasságkötő termében utoljára énekelte el szerb állampolgárként a magyar himnuszt. Rúzsa Magdi állampolgársági esküje aznap 15 másik, honosítását kérő személy társaságában zajlott. A ceremónia sztárvendége azonban kétségtelenül Rúzsa Magdolna volt, akinek az esküjére az országos bulvár és nem bulvár sajtó is kíváncsi volt.

– Az ismertségnek vannak előnyei és hátrányai is – mondta az ünnepséget követően a népszerű énekesnő. S valóban, a ceremónia is ezt bizonyította, hisz Magdi minden mozdulatát fotósok és operatőrök hada figyelte. Számukra a legnagyobb esemény az volt, amikor Magdi arcán az első könnycsepp legördült. Könnycseppből pedig több is akadt, hisz ezúttal olyan dolgok történtek, melyre az énekesnő immár 23 esztendeje várt. – Azt csak egy határon túl született ember tudja átérezni, hogy mit is jelent nem magyarként magyarnak lenni.

Valami ilyesmire utalt a szeptember 17-i ceremónia házigazdája, Kovács Péter polgármester is, aki elmondta, hogy a felesége a Felvidékről származik, így van fogalma a határon túli életérzésről, ő azonban itt született, méghozzá azonnal magyar állampolgárként, így mégsem tudhatja, hogy milyen lehet annak a magyar embernek, aki a születésekor ezt a jogát nem kaphatta meg. Szerencsére, most egy sikertörténetről tudunk beszámolni, hisz ezúttal egy kiváló előadóművésszel gazdagodott a nemzet. Arra pedig, hogy Rúzsa Magdi honfitársunk lett, mind a tízmillióan büszkék lehetünk. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. június 08.
2022. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez